Skurgolv7skurgolv8Vi klev upp i ottan och bakade semlor i går och han som fyller ett år om fyra dagar fick slicka visp för första gången. Det blir kladdigt med tre små och jag tycker trots det att det funkar himla fint med skurgolv. Eller så är det för att jag älskar känslan av naket trä under fötterna och när solkatterna dansar över det matta golvet som jag kan kompromissa med att det blir lite fläckar ibland. Sedan är ju tillfredsställelsen av nyskurat golv total, fläckarna är väck och den härligt mjuka doften sen är svårslagen!

skurgolv10skurgolv3Hönsen fortsätter värpa i massor och det känns så fint att vara självproducerande på ägg och det märks på färgerna att våren smyger sig närmare. Sedan har jag dammat av mina pelargoner och tagit sticklingar. Jag brukar inte vara så snäll med pellisarna, eller åtminstone inte enligt skolboken. Det är nämligen våra främsta krukväxter och jag tål inte att ha kala tomma fönster hela vintern så därför får de snällt stå kvar på fönsterbläcken utan vintervilan, snålt med vatten får de också men jag plockar bort döda blad och lägger ned i krukan. Nu börjar jag ge dem lite näring igen och beskär dem rätt hårt för att ge plats åt nya skott.

skurgolv4 skurgolv5 skurgolv6Men tillbaka till skurgolven! Jag fick nämligen en fråga av Jessica om jag kunde berätta mer om våra golv. När vi flyttade in i huset för två år sedan var köksgolvet lackat och väldigt gult till färgen. Med två små barn och en kandidatuppsats för min del insåg vi att hyvling inte skulle hinnas med. Därför valde vi att slipa golvet med en betongslip, som hade tre rondeller. Tips! När ni tror att ni slipat klart, slipa ett varv till med fint papper så inte träfibrerna reser sig om ni vill göra det till skurgolv.

skurgolv9 skurgolvVi skurar alltid med kallvatten och linoljesåpa. Den första månaden skurade vi nog golvet fyra gånger, hade rejält med såpa och knäskrubbade för att snabbt få det härdigt mot fläckar. Sedan har vi legat på latsidan och skurat en gång var fjärde månad. Eller när det blivit alldeles för skitigt. Att skura trägolv är inte gjort i en handvändning direkt. Först måste rummet tömmas, sedan dammsugas också tar behandlingen en stund. Först blöter vi ner hela golvet med en mopp och sedan skrubbas det med svinborst och såpvatten för att till sist svabba av såpan med vatten igen. Men jag älskar det! Så här två år senare har golvet fått en jättefin ton.

1 Comment

  • Hej Fanny, ni har ett harmoniskt och ett hem som ser ut att låta alla sinnen få ro. Jag och min familj har köpt ett småbruk på vestlandet i Norge, nu jobbar vi fram de ursprungliga materialen inomhus, jag blir så sugen å veta vilken kulör ni har i köket? är det linoljefärg eller Äggoljetempera? Väldigt vacker ton.
    Vänliga hälsningar
    Frida Bromander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *