Duon bakom sneakersmärket Resole.

Duon bakom Resole, John och Milena, gör schyssta sneakers i tyg från kollektivtrafiken. Alla sneakers görs av material som annars kasseras, bränns eller ligger och skräpar. Tygerna kan vara solblekta och olika slitna vilket innebär att inga par är identiska. Du kan alltså glida runt i sneakers med tyg från stadsbussen i Malmö, spårvagnen i Göteborg eller tunnelbanan i Stockholm med Lasse Åberg design.

resole the waves we make

unnamed-2
Johnn och Milena tar emot Malmö Näringslivs pris för bästa företag inom Miljö och Hållbar utveckling. Foto: Resoles arkiv

Namn:  Milena Pramgård
Gör: Mammaledig avdelningschef på två hotell i Malmö som kör Resole vid sidan av ordinarie arbete.
Bakgrund: Född i Örebro. Utbildad inom Hotel Management i London och 12 år inom branschen.
Intresse:  Skor, tennis, fotografi och den nyfödda sonen Leyton.
Aktuell:  med nylanserade Resole STHLM

Namn:  John Pramgård
Gör: Arbetar med placeringsrådgivning i finansbranschen och kör Resole på fritiden.
Bakgrund:  Civilekonom från Lund, entreprenör och nio år i finansbranschen i London och Sverige.
Intresse:  Natur, idrott, företagande och den nyfödda sonen Leyton.
Aktuell:   med nylanserade Resole STHLM

Berätta om konceptet bakom Resole?

Resole är i huvudsak ett sneakersmärke som tillverkar produkter av återvunna material som annars kasseras. Vi tar tillvara tyger från bussar och tåg runt om i Sverige när de byts ut och vi producerar våra sneakers i Portugal. Miljötänket genomsyrar hela verksamheten.

Hur kom ni på idén om att återvinna tyger från tunnelbanor och bussar?

Vi ville göra något annorlunda som samtidigt hade så lite negativ inverkan på miljön som möjligt. Att det blev sneakers var lite av en slump och för att vi älskar skor. Vi såg potential i flera olika tyger och mönster på svenska bussar och tåg och började undersöka om de skulle fungera på ett par sneakers.

img_9980

När lanserades Resole?

I maj 2014 började vi att sälja våra två första modeller med tyger från Skånetrafiken.

Var hittar ni inspiration?

Vi älskar att driva projekt och det blir extra roligt när man arbetar med något som ligger rätt i tiden och med mindre negativ på miljön. Vi blir såklart även väldigt inspirerad av all positiv feed back vi får. Våra produkter sprider glädje!

Vad har ni fått för respons?

Vi har fått fantastisk respons! En mängd tidningsartiklar och reportage har gjorts om oss, och i början på 2016 vann vi Malmö Näringslivs pris för bästa företag inom Miljö och Hållbar utveckling. Något vi är superstolta över. Vi får även väldigt bra respons från våra kunder.

resole the waves we make

Vem bär ett par sneakers från Resole?

Det är en väldigt spridd skala. När vi började trodde vi att produkterna främst skulle tilltala unga miljömedvetna personer. Men vi säljer till  en väldigt bred kundgrupp både geografiskt och vad gäller ålder och kön. Våra sneakers är väldigt bekväma med en rubust sula vilket gör dem attraktiva även för personer som har problem med fötterna och inte vill ha för tunna sulor.

Vilka är era personliga favoriter? 

Vi är ju lite partiska eftersom vi bor i Malmö. Resole Malmö förmedlar vårt miljötänk med sina gröna tyger på ett schysst sätt. Även Stockholmsdojjorna är riktigt schyssta med tecknade kända Stockholmsikoner av Lasse Åberg.

Hur klär ni er helst till era favorit sneakers?

Passar utmärkt till ett par blå eller svarta jeans och en t-shirt eller huvtröja på hösten. På våren bär vi gärna dem till ett par shorts för att framhäva hela skon.

Är det viktigt för er att tänka hållbart?

Väldigt viktigt. Både i vårt företagande och i vardagen. Vi måste vara rädda om den planet vi har.

img_9985

Vilka utmaningar har ni stött på?

Det svåraste har varit att slå sig in på en ny marknad där vi inte hade några erfarenheter eller kontakter. Att nå ut med vårt budskap är både kostsamt och tidskrävande. Men vi tar steg för steg och igenkänningsfaktorn blir starkare och starkare.

Slutligen, vad händer i höst?  

Just nu satsar vi mycket på att synas i sociala medier för att ytterligare sprida vårt budskap och våra produkter. Vi diskuterar med ytterligare några butiker som vill sälja våra produkter och vi har några spännande samarbeten på gång. Vi är även ständigt på jakt efter nya (gamla) spännande tyger som vi kan göra coola sneakers av. Möjligheterna är oändliga!

Kolla in fler schyssta sneakers på Resole.

Kolla in fler av the waves intervjuer.

Text och foto: Helena Johnzon Dahl

More from The waves we make

Frö- och sticklingbytarmånad på Hornstulls bibliotek

Det är frö- och sticklingbytarmånad på Hornstulls bibliotek. Vilket underbart koncept! Solen...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *