Ny Myrorna i Göteborg

Göteborgarna gillar hållbar shopping. Myrorna har därför länge letat efter en affärslokal där de kan öppna ytterligare en butik i 031-området. Nu har de hittat hem på Redbergsvägen och hoppas att det kan få göteborgarna att handla ännu mer medvetet.

myrorna

 

Varje vecka besöker över 15 000 göteborgare Myrornas populära butik vid Järntorget, som också är en av kedjans största sett till såväl omsättning som yta. Den 300 kvadratmeter stora butik som öppnar i Olskroken blir ett välkommet komplement.

– Ny butik och ny sorteringsanläggning i Göteborg känns så rätt! Staden är full av människor som vill handla hållbart, det vet vi sedan innan. För att ställa om samhället från linjär till cirkulär ekonomi behöver vi återanvända så mycket som möjligt. I Göteborg råder det sannerligen ingen brist på varor som är redo för en andra chans! Här är man bra på att skänka, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

Varor finns det alltså gott om. Göteborgarna samlade under 2016 in 1165 ton kläder och textilier, 311 ton prylar och mängder med möbler till Myrorna. För att kunna hantera de stora volymerna mer effektivt och underlätta vägen från från gåva till butik öppnade Myrorna under hösten en ny produktionsanläggning i Tagene.

Sveriges största butikskedja för second hand-varor vet dessutom vad som krävs för att få konsumenten att göra hållbara val när den shoppar. Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog berättar:

– Många second hand-aktörer har öppet sporadiskt eller bara på helgerna. För den som verkligen vill göra aktiva val i sin vardag är det viktigt att det är enkelt! Vi måste finnas där konsumenten är och hålla öppet precis som alla andra. Annars blir det för krångligt istället för lustfyllt. På Myrorna hittar man det oväntade, prisvärda plagg och prylar eller de där fina glasen som man samlar på. Att handla second hand är dessutom en konkret insats för den som vill finna bot på sin klimatångest. Forskning visar till exempel att 70 procent av ett plaggs klimatpåverkan under hela sin livscykel kommer från själva tillverkningen. Då behöver vi verkligen maximera grejernas livslängd för att det ska vara värt det!

 
Butiken i Olskroken slår upp portarna den 18 maj kl 10.00 på Redbergsvägen 11 b.

 

Följ med när the waves besökte Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog hemma hos henne i Bagarmossen. 

More from The waves we make

Är hemslöjd verkligen hållbart? Digital sändning 12/11

Fredagen 12 november klockan 13-16 är det dags för ett livesänt “Handmade Issues” —...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *