Ethiopian Experience

Vi träffar varma och engagerade Jenny som driver “Ethiopian Design” för att prata om hennes nya koncept: resor till Etiopien. 


jenny
Namn
 Jenny Ranung
Bor på Vikbolandet utanför Norrköping
Familj man och 3 barn, hund och höns.
Gör jobbar på SMHI samt driver Ethiopian Design och Ethiopian Experience
Intressen: hållbarhet i alla former, yoga/personlig utveckling
Aktuell med Ethiopian Experience 


Du driver Ethiopian Design. Berätta om företaget.

Grundidén är att stötta etiopiska hantverkare och deras familjer, samt att visa deras fantastiska alster för världen. Det gör jag genom att handla handvävda produkter till schyssta priser och sedan sälja dem vidare i Sverige. Mest genom den egna webshopen, men också till återförsäljare. Jag stödjer också en gatubarnsorganisation och ett kvinnoprojekt. Jag handlar av dem och sprider ordet om deras verksamheter, deras vardag och liv.

 

Vem är din typiska kund?

Svår fråga! Jag vill ju säga att det är den “medvetna människan” – men där är vi inte än tyvärr. Många är medvetna, vill göra gott – absolut, men är det bara tillräckligt billigt så köper alla som gillar sjalar.

 

Vilken är den största utmaningen med att driva ett hållbart företag?

Att peppa konsumenten att handla klokt. Det är ju ofta dyrare. Det är också svårt att nå ut till intresserade människor – i dag har vi ett sådan brus med information, vad är viktigt liksom. Ibland tror jag också att människor heller inte orkar tänka på allt och välja smart, man gör helt enkelt som man brukar göra. Det tar tid att ändra på människors beteenden.

 

 

ethiopian design

Hur blev du intresserad av hållbarhet?

Det bottnar sig nog i mitt miljöengagemang och att man faktiskt inte har haft några pengar. Att handla second hand har jag alltid gjort. Jag har nog också alltid känt att man inte kan hålla på att konsumera och slösa på jordens resurser. Kan man säga att det är medfött kanske?

 

Hur använder du själv sjalarna?

Jag är ju frusen av mig så under den kalla årstiden har jag i princip alltid en sjal. Sommartid händer det att jag har dem till lite av varje. Som en tunn filt eller som badhandduk. Gardiner och lampskärmar blir det också med jämna mellanrum. Jag gillar färg och form, så man kommer alltid på något.

Vad har du för stil?

Jag använder mycket dova nyanser vad gäller kläder, vilket blir enkelt att kombinera med färgglada sjalar. Dessutom handlar jag mycket på second hand,  blandar stilar och epoker. Gillar nog mest den enkla stilen med mycket naturmaterial. Dräkt och klackar blir det sällan…typ aldrig.

babogaya
 

I höst kan man resa med dig till Etiopien. Berätta om Ethiopian Experience!

Ja, det ska verkligen bli jättespännande att dra igång denna idé som jag har haft ett par år nu. Planen är att vi ska besöka den organisation som jag samarbetar med i Addis Abeba. De ska visa oss runt och berätta om sitt sociala arbete med bland annat gatubarn och skolverksamhet. Vi kommer också att få tid till att uppleva Addis som stad och dess omgivningar.

Efter några dagar i Addis reser vi till en kratersjö för att landa lite i alla upplevelser. Det hjälper yogaläraren Jenny Lindberg från Yogaliving, oss med. Tiden vid kratersjön kommer bland annat att ägnas till eftertanke och reflektion genom yoga och meditation. Man kan se det som en kombinerad inre och yttre resa. Min största lärdom från min första resa var att vi i Sverige har alla möjligheter till att göra något bra av våra liv. Vi har infrastruktur, sjukvård, kunskap, förutsättningar som inte alla har. Etiopierna kämpar med detta varje dag, men är å andra sidan är de väldigt duktiga på medmänsklighet och att visa en äkta värme.

ethiopia

 

Vem vänder sig resorna till?

Den vänder sig till alla som har ett genuint intresse av att se världen med nya ögon. Att lära sig att ta tillvara på det liv man har fått. Till den som vill ha ny input och insikter i sitt liv – för det kommer man att få. Sen kommer vi att leva och resa enkelt, så det måste man klara av. Det är en fördel om man har intresse av yoga och meditation också, eftersom vi kommer att lägga ner en del tid på det. Man behöver dock inte vara en van utövare. Att vilja gå in i detta med en nyfikenhet tänker jag är en bra strategi.

kaffe_red
 

Vad ser du själv mest fram mot på resan?

Personligen älskar jag alla möten med det etiopiska folket, det är därför jag ständigt återkommer till landet. Vi har så otroligt mycket vi kan lära av varandra. Det är liksom den biten som driver mig. Att jag vill visa svenskar en bild av hur världen och livet också kan se ut. Att få dela resenärernas insikter och upplevelser ska bli enormt spännande och härligt.

Läs mer om Ethiopian Design och Ethiopian Experience. Och vill du hänga med Jenny på resan till Ethiopien i år så behöver du anmäla dig innan sista augusti.

Mer om hållbar stil. 

6 tips för hållbart resande. 

 

More from The waves we make

Litteraturfest för stora och små

Mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner kommer att fylla Stockholms...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *