Jennie bakom TRÅD – The waves nya blogg om hållbart mode och hantverk

Jennie Dahlén fullkomligt andas hållbart mode och hantverk. Hon  jobbar med engagemang på Stockholms Stadsmission, skriver, föreläser och håller workshops om hållbart mode och hållbar affärsutveckling. Jennie är författare till boken Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode, och nu är vi glada att välkomna Jennie som skribent under bloggen TRÅD. TRÅD började som ett handgjort fanzine och är nu alltså blogg som drivs av Jennie.

Namn: Jennie Dahlén
Familj: Man och ett tvåårigt barn.
Bor: I ett litet rött radhus i Hökarängen.
Gör: Jobbar med engagemang på Stockholms Stadsmission, skriver, föreläser och håller workshops om hållbart mode och hållbar affärsutveckling.
Intressen: Slöjd och hantverk, trädgård och odling.
Aktuell: som skribent/bloggare för TRÅD på The Waves We Make

Vad är TRÅD? 

Tråd är ett fanzine om svenska makers och doers. Samtida modeskapare, konstnärer, branschfolk och entreprenörer intervjuas om sitt arbete, sina projekt och tankar. Tråd gör nedslag i de strömningar och rörelser som främjar kreativitet, personlig stil och hållbarhet. Tråd började som ett handgjort fanzine och är nu blogg som drivs av Jennie Dahlén. Roger Olsson fotograferar.

Varför och hur startades TRÅD? 

Jag startade TRÅD för fem år sedan, för att jag ville uppmärksamma personer som driver på den hållbara utvecklingen inom mode och hantverk. Det var också en bonus att få träffa alla dessa stjärnor!

TRÅDS möter Miriam Parkman

Vad kommer vi att få läsa på TRÅD?  

Först ut är en intervju med Wendy Heijne som driver modemärket Studio Heijne. Sedan blir det en mix av hantverkare – främst inom det textila fältet – och modeskapare som på ett eller annat sätt jobbar med hållbarhet i fokus.

Hur startade ditt intresse för hållbart mode? 

Jag har min bakgrund i modebranschen och har jobbat både på små och stora modeföretag, så intresset för mode har alltid funnits. Någonstans på vägen kände jag dock att den snabba takt mode produceras i inte var min kopp te. Jag tröttnade på att ständigt fylla garderoben med halvdana plagg som spelade ut sin roll snabbt. Därför startade jag och en kompis klädbytarklubben Dress Off Dress On som vi drev under några år. Det blev mitt startskott till att tänka medvetet på min klädkonsumtion och även att lära mig mer om hur produktionen påverkar jorden och de personer som producerar.

TRÅDS möter Wendy Heijne

Vad kännetecknar din stil? 

Jag är en riktig minimalist. Min garderob är numera inte särskilt stor och består av plagg av bra kvalitet som jag verkligen vill ha på mig och som håller länge. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i att shoppa och är nöjd om jag inte behöver göra det så ofta. När jag väl hittar nåt jag gillar så brukar jag köpa det. Min smak har inte förändrats särskilt mycket under åren och om jag köper något som jag vill ha idag, så är jag ganska säker på att jag vill ha det om ett par år också.

Vad är hållbarhet för dig? 

Hållbarhet för mig handlar om långsiktighet och solidaritet. Vi behöver ta hand om de naturresurser vi har på ett ansvarsfullt sätt och använda de prylar som redan är tillverkade tills de går sönder. Vi har bara en planet och vi gör livet svårt för människor i många delar av världen genom att konsumera som vi gör. Det är inte svårare än så.

TRÅDS möter Miriam Parkman

Varför är du intresserad av svenska makers? 

Jag älskar handgjorda vardagsföremål och tänker att görandet i sig är ett förhållningsätt till livet. Att ta vara på det som finns omkring oss och använda våra händer till att skapa är magiskt. Människor som i denna tid av konsumtion tar sig tid att tillverka föremål för hand är väldigt kreativa och har kloka tankar om livet. Dem vill jag lyssna på!

Vilken typ av hantverk tycker du bäst om? 

Föga förvånande; textil! Kanske för att det finns en sådan variation. Det är enkelt att sätta igång men det finns också komplicerade tekniker och en oändlig variation.

Är det något hantverk som du skulle vilja prova själv? 

Jag kan ju egentligen väva men det var länge sedan. Just nu har jag stor lust att ta upp den tråden. Jag har under våren träffat Miriam Parkman och Stefan Moberg som väver på helt olika sätt och blivit hemskt inspirerad!

TRÅDS möter Stefan Moberg

Vad inspirerar dig? 

Att möta människor som drivs av att göra skillnad och att göra vackra saker.

Vad gör du helst en ledig lördag?  

Hänger i min lilla radhusträdgård eller på kolonilotten!

Vad händer framöver? 

På Tråd släpps nya reportage då och då. Det är ett projekt som jag driver av lust och därför kommer det att få växa fram organiskt. Jag har redan nu ett par reportage som ligger och väntar på att få se dagens ljus. I sommar hoppas jag kunna resa runt i Sverige och träffa fler hantverkare. Förhoppningsvis är jag snart ute och föreläser om hållbart mode och håller workshops i lagning och hållbar utveckling för företag igen.

 

Foto Roger Olsson

 

Här hittar du TRÅD 

TRÅD på Instagram

More from The waves we make

Våren spirar i påskkollektion från Svenskt Tenn

Hos Svenskt Tenn nalkas våren med nya påskkollektionen Spira. I fokus står design...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *