THE MORNING DIP, en utställning

Traditionen att tidigt promenera i badrock till Morgonbryggan i Torekov för ett morgondopp har fått stor uppmärksamhet världen över. Den svensk-amerikanska fotografen Peggy Anderson har gestaltat sommarortens badritual under sju år och även släppt fotoboken ”The Morning Dip”.

Morgondoppet i Torekov är en tradition för pigga badentusiaster som startar dagen vid Morgonbryggan för ett uppfriskande dopp. Ritualen sträcker sig över generationer och allt fler sommarboende och turister har anammat traditionen och dess oskrivna regler. I utställningen ”The Morning Dip” fångar fotografen Peggy Anderson traditionen och ger utställningens besökare intima möten med ortens sommarbor.

 

Peggy, som är född och uppvuxen i USA med svenska föräldrar, har sedan barndomen tillbringat somrarna i Sverige. Från början var det inte människorna som intresserade henne, utan en fascination för badrockskulturen och den karaktäristiska ritualen, som hon själv var en del av. Framför kameralinsen är alla lika och för att gestalta generaliseringen var valet av kamera avgörande. Bilderna är tagna med en analog storformatskamera, en process som tar tid då kameran är av en äldre modell på högt stativ, vilket förändrar beteendet framför kameran. Personerna blir mer nyfikna och känner sig uppmärksammande, vilket Peggy är övertygad om bidragit till projektets framgång, naturlighet och intimitet.

– Med projektet vill jag visa det unika. Bilderna ska väcka nyfikenhet hos den utomstående betraktaren, som själv får fantisera om personerna, hur deras liv ser ut, var de kommer ifrån, och om de är familjer, släkt eller vänner, säger Peggy.

More from The waves we make

Swedese Repair

Swedeses Laminofåtölj har under mer än sextio år varit en älskad favoritmöbel...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *