Nu öppnar Villa Skärtofta i Saltsjöbaden

I år fyller hotell- och konferensdestinationen Vår Gård 100 år, ett jubileum som inleds med invigning av restaurangen i Villa Skärtofta där gäster bjuds på en genomarbetad avsmakningsmeny med italienska influenser. På Villa Skärtofta samsas förstklassiska maträtter och drycker med välkurerad konst från då och nu i anrika lokaler – nyinredda av lokalbon Elin Lervik.

Det var våren 2021 som idén om en finkrog i Saltsjöbaden uttalades högt för första gången. Liam Ginnane, numera F&B Manager på Vår Gård, satt i ett strategimöte med vd Kadi Upmark och målade upp sin vision:

– Det var när jag stod framför Villa Skärtofta med dess tinnar och torn som polletten trillade ner; en finkrog i en anrik privatbostad, 20 minuter från Stockholm City och samtidigt mitt ute i skärgården. Det var ett koncept som ännu inte fanns i Sverige och vi hade förutsättningarna att skapa det, säger Liam Ginnane.

Under hösten 2023 har det pågått ett intensivt provlabbande på Villa Skärtofta; kockar har rekryterats från Italien med köksmästare John Bråsth i spetsen. Rätter för den fasta menyn har i omgångar både provlagats, provsmakats och matchas ihop med de mest passande dryckesvalen – väl utvalda av Vår Gårds sommelier Tiego Martins och restaurangansvarig Åsa Andersson. Teamet på Villa Skärtofta har även klockat serveringen av respektive rätt, inklusive beskrivning av drycken och dess härkomst. Varje detalj har setts över för att säkra så att gästerna får uppleva den höga nivå av mat, dryck och service som teamet siktat mot under flera år.

– Vår Gård har under sina 100 år vuxit sig till en destination människor söker sig till för att uppleva natur, konst, mat och dryck. Genom att öppna upp Villa Skärtofta och erbjuda en finkrog i storslagen miljö och med höga ambitioner hoppas vi kunna erbjuda en upplevelse som du inte kan få någon annanstans i världen, säger Kadi Upmark, vd Vår Gård.

Samtida och dåtida konstnärskap i tillfälliga utställningar
Vår Gård har länge varit känd för sin gedigna konstsamling; här finns flera verk av lokala förmågor som Isaac Grünewald till skulpturer av Carl Milles och en keramikmålning av Chagall. I samband med öppnandet av Villa Skärtofta initieras även ett nytt konstprojekt där Vår Gård låter samtida konst gå i dialog med utvalda verk från samlingen. De tillfälliga utställningarna kommer visas på Villa Skärtofta. Först ut är glaskonstnären Evelina Dovsten, baserad i Gustavsberg. På Vår Gård presenterar hon serien ”Minneshärd”, vägghängda assemblage från 2023 av målad mdf, mässingsspikar och lager av handgraverade glasskivor. I Vardagsrummet på Villa Skärtofta visas även en grupp fristående assemblage av friblåst glas från 2020–2023.

– Evelina Dovstens konst undersöker ”tyst kunskap”, ett begrepp som kan översättas till den känsla en kock behöver ha för att skapa rätt sammansättning av smaker och texturer i rätterna. Dovstens konst presenteras tillsammans med historiska verk av monumentkonstnären och glasmålaren Einar Forseth i en utställning som pågår till slutet av april, säger Josephine Rosenblad, intendent, Vår Gård/Villa Skärtofta.

Överklass och kollektiv
Villa Skärtofta skapades av arkitekt Gustaf Lindgren som privatbostad åt ingenjör John Bernström, hans danskfödda fru Hanne Andersen och deras 11 barn. Villan stod klar 1897, bland de första privatbostäderna i området och en av Saltsjöbadens mest exklusiva villor med elektricitet och en eldriven personhiss, moderniteter som i och med uppförandet av Villa Skärtofta för första gången installerades i ett privat hem. John Bernström startade det som sedan kom att heta Alfa Laval och han uppfann bland annat Separatorn som än idag används för att separera grädde från mjölk. Historien vittnar om en starkt religiös familjefar och en patriarkal företagsledare som ofta hamnade i konflikt med sina medarbetare kring frågor om kollektivavtal och rätten att strejka.

Många år senare blev Villa Skärtofta en del av Kooperativa förbundets kursverksamhet som blev starten för Vår Gårds historia.

– Det känns som att en cirkel sluts när Villa Skärtofta nu väcks ur sin törnrosasömn och invigs till helgen och därmed blir en viktig del av Vår Gårds verksamhet. Vår långsiktiga förhoppning är att kunna bidra till att fler människor, från både Sverige och världen, ska upptäcka Saltsjöbaden. Det här är en ort med en relativt kort historia och som kanske just därför fortfarande är okänd för många, säger Kadi Upmark.

När Villa Skärtofta 100 år senare nu öppnas upp för middagsgäster har den anrika villans estetik mjukats upp med hjälp av Elin Lervik, strategisk rådgivare och medförfattare till boken Hemtrevligt (Bonnier Fakta 2023).



– Villa Skärtofta är verkligen en arkitektonisk pärla samtidigt som materialvalen i form av solid ek, stengolv och järn skapar en viss auktoritär känsla. Genom att addera värme och mjukhet i form av bland annat textilier, växter och belysning är förhoppningen att Villa Skärtofta känns lika delar storslagen som hemtrevlig, säger Elin Lervik.

Besök Villa Skärtofta.


More from The waves we make

Djur av återvunnen plast. Konstutställning på västkusten.

En röd gris i  återvunnen plast, två meter hög och 4,5 meter...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *