Ny skola i Hjo uppkallad efter Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson

I början av mars 2022 invigde Hjos kommun sin nya grundskola – Estrid Ericsonskolan – uppkallad efter Svenskt Tenns grundare som växte upp i staden och som 1924 startade Firma Svenskt Tenn.

  
– Vi är otroligt stolta över att Estrid Ericson kommer från Hjo. Hon är en inspiration för många, både flickor och pojkar som kan se att det går att bli och göra vad man vill här i livet. För oss var det självklart att den nya skolan skulle bära hennes namn, säger Mari-Louise Brage, skolchef i Hjo.

Från Hjo till världsutställningen i Paris

Estrid Ericson föddes i Öregrund men växte upp med sin familj i Hjo, en ort i södra Sverige som idag har cirka 9 000 invånare, där hennes far drev stadshotellet. 1913 flyttade hon till Stockholm där hon utbildade sig till teckningslärare vid Tekniska skolan. Estrid Ericson återvände sedan till Hjo för att under en termin arbeta som teckningslärare, innan hennes far gick bort. Med det lilla arv som pappan efterlämnade till sin dotter flyttade Estrid Ericson åter till Stockholm. 1924 startade hon Firma Svenskt Tenn.

– Det känns verkligen glädjande att Estrid Ericson genom denna skola blir uppmärksammad i sin hembygd, och att skolan genom denna fina hommage väljer att bära hennes namn gör Svenskt Tenn extra stolta. Hon började ju sin resa som teckningslärare i Hjo, vilket jag tycker knyter samman historien på ett fint vis, säger Maria Veerasamy, vd på Svenskt Tenn.

Vid tiden för Svenskt Tenns grundande hade svensk formgivning fått världsrykte. Unga begåvade formgivare anställdes av flera stora svenska företag för att formge vackrare vardagsvaror. Svenskt Tenn och Estrid Ericson ingick i denna rörelse. Modern formgivning ställdes ut både i nationella och internationella sammanhang och Svenskt Tenn blev snabbt ett kreativt centrum för formgivning. Estrid Ericson visade sig vara oerhört skicklig på att fånga upp tidens unga, lovande formgivare. Snart samarbetade hon med konstnärer, arkitekter och formgivare som Nils Fougstedt, Anna Petrus Lyttkens, Uno Åhrén, Björn Trägårdh och Tyra Lundgren – formgivare vars produkter än i dag finns i Svenskt Tenns sortiment.

Estrid Ericson och Svenskt Tenn gjorde snabbt succé också i utställningssammanhang. Företaget vann Grand Prix på världsutställningen i Paris 1925, ett år efter att bolaget startade.Estrid Ericson och Josef Frank

Arkitekten Josef Frank och hans fru Anna, som var från Sverige, var rädda för den växande antisemitismen i Österrike och flyttade till Stockholm i december 1933. I januari 1934 anställdes Josef Frank på Svenskt TennSvenskt Tenns utställningsrum på världsutställningarna i Paris 1937 och New York 1939 präglades tvärt emot tidens ideal av modiga kontraster, både vad gäller material, färger och mönster. Estrid Ericson och Josef Frank fick stor uppmärksamhet och blev, något paradoxalt, själva modellen för begreppet Swedish Modern. Genom att koppla ihop historien med det mest moderna skapade Estrid Ericson finstämda och exklusiva miljöer utan motsvarighet. Och det redan långt innan hennes radarpartner Josef Frank kom in i bilden.

2024 firar Svenskt Tenn 100 år

Svenskt Tenn förblev sig likt under samhällsomvälvningar och världskrig, 1950-talets framväxt av det svenska folkhemmet, 1960-talets ungdomsdemonstrationer, 1970-talets mjukisrevolution. Estrid Ericson höll i den dagliga driften av företaget ända till 1975, då hon, vid fyllda 81, sålde företaget till Kjell och Märta Beijers stiftelse. Men hon fortsatte som konstnärlig ledare i flera år till. Strax innan hon gick bort, 1981, skapade hon några av sina finaste tennpjäser någonsin.

– Det måste ha krävts mycket mod för att som 30-årig kvinna starta företag i 1920-talets Sverige, kvinnor hade inte ens rösträtt när Estrid Ericson startade Svenskt Tenn. Hennes mod har präglat företagets hela historia och ligger till grund för den internationella positionering som Svenskt Tenn har idag, säger Maria Veerasamy.

Om två år firar Svenskt Tenn 100 år.

Spana in “Skönhet till vardags – En odyssé över Estrid Ericson och hennes livsverk Svenskt Tenn”  

Chairs by Josef Frank

More from The waves we make

HANDENS VERK

Årets sommarutställning Handens verk på Ottilia Adelborgmuseet är en hyllning till handburen kunskap och...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *