Jag hälsar på i norra Fornbro. Klappar katter och plockar mat som vanligt. Här är delar av dagens skörd – backskärvfrö, kärleksört och vårbrodd.

Processed with VSCOcam with t1 preset

Idag blev det picklat backskärvfrö till middag. Till detta serverade jag grillad halloumi, matråg med rödbeta samt sallad på kärleksört. Meget gott, förutom matrågen!

Picklat backskärvfrö

3 dl backskärvfrö

3/4 dl rödvinsvinäger

1 tsk honung

1 liten vitlöksklyfta

Grovhacka örterna. Hacka vitlöken. Blanda vinäger, honung och vitlök tills honungen löser sig. Häll lagen över örterna och ställ i kylen ett par timmar. Klart!

Processed with VSCOcam with t1 preset           Processed with VSCOcam with f2 preset

Backskärvfrö (Thlaspi caerulescens) är en växt i familjen Brassicaceae. Samma familj som kål och ruccola tillhör. Den växer lite överallt, gärna i ängs och hagmark och ser, när den blommar, på håll ut som en liten vit boll. Blommar gör den tidigt på våren. Backskärvfrö växer ofta i stora bestånd, vilket gör att en med gott samvete kan plocka en del. Läs mer om backskärvfrö på virtuella floran. Jag har aldrig testat att tillaga den här växten, utan har avnjutit den rå i sallad. Själva växten smakar inte jättemycket, men ändå typ gott. Lite som ärtor kanske. Blommorna och senare frukterna har en ganska pepprig smak.  Jag skördar växten från att de första bladen kommer upp tills att den släpper sina frön. Avlägsna gärna nedersta delen av stjälken på äldre plantor, så slipper du tugga i tusen år.

Här växer den:

backskärvfrö_thlaspi

Ut och plocka nu, innan det är för sent!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *