Processed with VSCOcam with c1 preset

Den här växten kanske du känner igen. Det vore inte jättekonstigt, för du har förmodligen åkt, eller gått förbi den tusen gånger. Ängshaverrot (Tragopogon pratensis) heter den och den växer ofta längs med vägar. Det är inte jättebra att plocka mat precis invid trafikerade vägar, men det går att hitta ängshaverrot på andra ställen. På ängar till exempel. Blommorna är endast utslagna några timmar om dagen i soligt väder. Då vänder växten blommorna mot solen, som en solros. Om det till exempel börjar regna så fäller den ihop sina kronblad och ser riktigt deppig ut.

Det bästa med ängshaverrot är såklart att den är väldigt god. Så här års kan en äta blomknopparna med ungefär 10-15 cm stjälk. Ångkoka eller koka skotten snabbt (max en minut) och ät med smör och flingsalt. Och kanske lite citron. Och kanske lite parmesan. Mycket gott, kan jag tala om! Jag äter ängshaverrot nästan varje dag. Senare på säsongen går det att gräva upp rötterna. De används som svartrötter. Så himla bra!

Processed with VSCOcam with g3 preset

Ut och plocka nu!

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *