Hösten är här och med den nyponen. Det kan knappast vara någon som har missat att nypon är hemskt rika på C-vitamin. Den ambitiöse torkar nyponen och mal till pulver som sedan kan användas till nyponsoppa, gröt, bröd, smoothies, you name it. Det krävs dock en rätt stark mixer för att krossa de små fröna (det s.k. klipulvret) inuti nyponen och en sådan mixer äger jag icke. Jag är också alldeles för otålig för att orka rensa nyponen. Det tar ju tusen år. Jag har istället valt en latare och mindre nyttig variant, nämligen nyponmarmelad.

Nyponmarmelad är jättegott! Kanske för att det innehåller en hel del socker, men det tänker jag inte låtsas om. Resultatet, dvs. smakintensiteten, varierar lite beroende på nyponsort. Nypon kommer som ni vet från rosenbusken och det finns en mängd olika arter (upp till 20 vilda arter, samt eoner av hybrider). Mina favoriter är nyponros (Rosa dumalis), stenros (Rosa canina) och vresros (Rosa rugosa) på grund av att dessa är relativt vanliga samt producerar stora nypon. Nyponen kan med fördel skördas långt in på vintern, men spara gärna några till fåglarna, de har inget ICA att gå till.

Recept på nyponmarmelad

500 gram nypon

1/2 citron

5dl vatten

4 dl syltsocker

en bit ingefära (eller kanelstång eller vaniljstång eller vad du nu tycker om)

Grovhacka nyponen. Ingen rensning behövs. Koka nyponen och ingefäran tillsammans med vattnet tills nyponen känns mosiga (ca. 20 min). Passera blandningen och sila bort fröer och skalrester genom ett durkslag. Koka upp igen tillsammans med citronsaft och syltsocker och låt koka i ungefär 10 min. Häll upp på väl rengjord burk(ar).

Nyponmameladen blev så god att jag inte kunde hålla mig från att äta upp smörgåsen de fem minuter som krävdes för att ta en bild. Ett tämligen bra betyg tycker jag.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *