Kaffebryggaren puttrar i köket och jag hämtar ännu en kopp och sätter mig på balkongen. Solen skiner och den sommarvarma vinden fläktar behagligt. Lavendeln sprider en underbar doft på hela balkongen och en humla flyger runt och letar efter blommor att slå sig ner på. Den här sommarkänslan alltså <3

På tal om sommar är det ju midsommar i övermorgon och då ska vi fira allt det fina med sommaren. De senaste dagarna har jag experimenterat i köket för att få fram en rad lättlagade, glutenfria och veganska midsommarrecept att dela med mig av här på bloggen. Vi har med andra ord redan slukat en midsommarbuffé eller två, men det gör ingenting för det här är mat man kan äta när som man känner för det. Sill, köttbullar och lax är för många obligatoriskt på midsommar och samma människor har ofta svårt att förstå hur någon kan avstå det. Jag är inte den som drar igång hetsiga diskussioner om miljön, djuren eller hälsan och försöker tvinga på människor en likadan livsstil som jag valt, istället bidrar jag gärna med vegetariska maträtter till midsommarbordet så att andra kan smaka och själva inse att det faktiskt finns vegetarisk mat som är fantastiskt god. Man måste faktiskt inte ha massa djupa, bakomliggande orsaker till att äta vegetariskt, man kan äta det bara för att det är gott. Att man gör en insats för miljön, djuren och sin hälsa är bara en bonus, men ingenting man nödvändigtvis måste diskutera. Kan jag inspirera andra att äta mer grönt är jag jätteglad, men jag vill att de ska hitta dit själva. Utan tvång. Därför har jag nu tagit fram hela 5 olika midsommarrecept som passar alla som vill ha något grönt inslag på midsommarbordet, har en vegan eller glutenintolerant som gäst, eller bara vill prova något nytt.

Det första receptet kallar jag för ”vegansk midsommarröra”, mest för att jag inte kom på något bättre namn. Denna röra med lök och dill är fantastiskt god på en skiva bröd eller knäckebröd, eller som tillbehör till en god potatissallad.

_DSC0036-001

 

Vegansk midsommarröra

1 dl havrefraiche
1 röd lök
1 knippe gräslök
3 kvistar dill
1 krm svartpeppar

Instruktioner

Hacka rödlök, gräslök och dill och blanda med havrefraiche. Smaka av med svartpeppar och servera. Enkelt och fantastiskt gott! Toppa gärna med pistaschnötter för lite härligt krisp och extra god smak.

namnlös mapp-001

 

Det andra receptet är en matig sallad med inslag av sommarens bästa råvaror. Durrakorn är glutenfria och passar utmärkt att använda som bas. Jordgubbar och aprikoser tillför spännande sötma och naturligtvis en underbar sommarsmak. Jag älskar jordgubbar och tycker att de passar lika bra till huvudrätten som till desserten.

_DSC0109-001

 

Sommarsallad med durrakorn

2 dl durrakorn
1 röd paprika
1 gul paprika
2 tomater
1 gurka
1 burk ekologiska kikärtor
70 g färsk bladspenat
10 jordgubbar
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter

Instruktioner

Koka durrakornen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.

Skär alla grönsaker samt jordgubbar och aprikoser i små bitar och blanda samman i en stor skål. Blanda ner durrakornen, kikärtorna och cashewnötterna och blanda noga. Klart att servera! Ett tips är att servera med vitlöksbröd och jordgubbs- och basilikaröran jag tipsade om för ett tag sedan (recept här). Makalöst gott!

namnlös mapp-003

 

Det tredje receptet är även det en röra. Jag älskar röror och skulle mycket väl kunna äta en buffé av bara röror. Denna är gjord på kidneybönor som ger en fantastisk rosaaktig färg och som får en underbar smak av koriander, lök och spiskummin. Jag slår vad om att det finns en rad andra smaksättningar som fungerar minst lika bra som denna, så hojta gärna till om du hittar på något annat gott.

_DSC0031-001

 

Bönröra med lök och koriander

1 burk ekologiska kidneybönor
2 krm malen koriander
1/2 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
2 krm spiskummin

Instruktioner

Häll upp bönorna i en mixerskål och mixa till en jämn smet. Du kan eventuellt behöva tillsätta lite vatten. Hacka rödlöken fint och blanda ner i bönsmeten. Pressa ner vitlöksklyftorna och blanda sedan ner koriander och spiskummin. Klart att servera!

forsommarsallad_-003


Ingen midsommar
utan färskpotatis. Det håller jag med om. Vi kommer göra en variant av min försommarsallad och använda färskpotatis och rädisor för att ge salladen en extra touch av sommar.

Dessa fem rätter kommer att finnas på vårt midsommarbord i år och naturligtvis kommer det även att serveras en dessert, men receptet på den kommer imorgon så kika in då för att se vad det är jag planerat. Jag kan redan nu hinta om att det är en glutenfri och chokladig historia som kommer bli precis sådär midsomrig som man vill ha en dessert på Midsommarafton.

namnlös mapp

_DSC0071-001
_DSC0093-001

namnlös mapp-002

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *