Sommarsallad | The Nordic Kitchen

Jag har lagat den här salladen flera gånger redan, trots att sommaren knappt har börjat. Det är absolut inget speciellt med den här salladen – inga fancy dressingar, såser eller andra tillbehör som kräver förberedelser och planering. Kanske är det just därför som jag återkommer till den här salladen om och om igen (jag som typ aldrig har lagat en och samma sallad två gånger). Ibland är det just det där okonstlade och enkla som man behöver. För vem vill på riktigt stå och laga mat en varm sommardag? Nej, istället vill man ligga i skuggan, dricka iskall lemonad, äta jordgubbar, melon och färska dadlar. När hungern slår till är det mer än bekvämt att långsamt förflytta sig in i köket och laga iordning denna sallad på mindre än 20 minuter. Det är sommar när det är som bäst – kravlöst och fantastiskt härligt!

Igår tipsade jag ju om enkla och goda portabelloburgare som också går snabbt att tillaga. Dessa båda recept faller lite under samma kategori med enkel sommarmat och fler sådana recept kommer det att bli under sommaren.

Det behöver ju liksom inte vara avancerat för att det ska bli gott. När de smakrika rädisorna och rucolabladen möter sötman från jordgubbarna och krispigheten från sockerärtorna har man en god och spännande kombination som byggs på och förbättras ytterligare av de lena teffkornen och broccolins mjuka smak. Att toppa salladen med krispig granola och/eller nötter är ett enkelt och supergott tips för att göra salladen lite extra speciell. Att ringla över lite olivolja är ett annat tips för att ge salladen en härligt somrig smak.

Sommarsallad | The Nordic Kitchen

Sommarsallad med broccoli, teff och jordgubbar

1 dl okokta teffkorn
1 liter jordgubbar
1 knippe rädisor
1 påse frysta broccolibuketter
70 g rucola
1 gurka
1 zucchini
20 sockerärtor
200 g gröna, kokta sojabönor

Instruktioner

Koka teffkornen i lättsaltat vatten i 8-10 minuter. Häll av vattnet och häll kornen på en tallrik för att svalna.

Skölj och rensa jordgubbar och rädisor. Skär dem i tunna skivor och lägg i en stor skål. Skölj rucolan och lägg ner i skålen. Skölj och skär gurka och zucchini i små kuber och blanda ner i salladsskålen.

Tina broccolin och krama ur vattnet. Skär buketterna i mindre bitar och blanda ner i salladen. Blanda till sist ner teffkornen, sojabönorna och sockerärtorna. Rör om ordentligt så att allt blandas. Toppa eventuellt med granola, nötter eller ringla över lite olivolja.

Sommarsallad | The Nordic Kitchen

Sommarsallad | The Nordic Kitchen

3 Comments

  • Det ser helt fantastiskt gott ut, Sofia! Och jag håller med dig – om sommaren vill man inte stå i köket och laga krångliga och varma rätter till lunch. En sallad är perfekta sommarmaten och din låter så spännande!

    • Tack fina du! Visst är det så, man vill helst att ingredienserna ska vandra ner i skålen/kastrullen/stekpannan av sig själva och att tallrikar med mat sedan kommer vandrades ut till en där man ligger i en solstol. Men, det funkar ju inte riktigt så och då får man helt enkelt göra det så enkelt som möjligt för sig. Jag gillar att smyga ner några jordgubbar i mina sallader, det blir så härligt somrigt då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *