Vegan_GF_granola-005

Jag ser granola som en onyttig variant av müsli. Den granola som finns att köpa i butik är ofta fullmatad med socker i olika former och dessutom innehåller den ofta vetemjöl samt nötter av olika slag, vilket är hopplöst för oss gluten- och nötallergiker. Så, sedan en lång tid tillbaka gör jag min egen granola. Jag har egentligen aldrig haft något recept som jag utgått ifrån, utan mest blandat ihop lite av allt på en plåt och rostat i ugnen. Jag tycker att allt blir gott när man rostar det och är därför inte så kräsen när det gäller vad jag blandar samman. Och jag måste säga att jag nog aldrig har misslyckats när jag gjort granola, till skillnad från andra recept där jag misslyckas titt som tätt (hehe). För ett tag sedan tänkte jag i alla fall att det vore trevligt att dela med sig av ett nötfritt, glutenfritt, veganskt och nyttigt recept på granola som trots alla undantagna ingredienser fortfarande smakar sådär sött och krispigt som granola ska göra. Så en mulen dag gjorde jag granola och skrev ner precis hur jag gjorde och här kommer det färdiga receptet. Jag har publicerat ett granolarecept tidigare och du hittar det här.

Granola-2

Granola

5 dl havregryn (välj certifierat glutenfria om du är allergisk)
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk rapsolja
1,5 dl äppeljuice (ej koncentrat, välj en som enbart är gjord på äpplen)
8 färska dadlar

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, det vill säga havregryn, solrosfrön, linfrön, sesamfrön, kanel och vaniljpulver.

Dela dadlarna och ta ur kärnan. Hacka dem lätt och lägg dem sedan i en mixerskål. Häll ner äppeljuicen och rapsoljan och mixa tills du har en slät smet. Häll dadelsmeten över de torra ingredienserna och blanda noga.

Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut granolan. Ta sönder klumpar som är för stora så att du har en ungefär jämn storlek på alla klumparna.

Rosta granolan mitt i ugnen i 15-20 minuter. Eftersom rostningen går olika snabbt i olika ugnar är det bra om du har koll på granolan hela tiden så att den inte bränns.

Låt den färdiga granolan svalna helt, det är först när den svalnat som den får sin krispighet. När du tar ut granolan kommer den att vara lite mjuk, så du ska alltså inte rosta den tills den blir krispig utan bara låta den svalna. Gå istället på färgen för att avgöra om granolan är klar, den ska vara lätt gyllenbrun. Jag gillar att äta den med vegetabilisk mjölk och färska blåbär eller några andra bär. Eller varför inte toppa gröten med lite granola för att lyxa till det.

Vegan_GF_granola

Granola-1

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *