september

 

Idag byter jag ut min sedvanliga söndagstillbakablick mot en septembersammanfattning. Hoppas ni är okej med det! Eftersom det var första oktober igår så är det ju faktiskt hög tid att ta en titt på vad som faktiskt hänt i september. Och såklart ska jag dela med mig av massor av länktips. Dessutom tipsar jag längre ner om 5 luftrenande växter som alla borde ha hemma.

Mat

Under september har jag lagat mycket god mat, bland annat detta:

september-002
Fyllda auberginerullar, veganska och glutenfria kanelbullar, veganska och glutenfria pannkakor, soppa och chili sin carne

Sen har jag ju såklart inspirerats av andra också. Bland annat glutenfria scones från Hanna på Hurbrasomhelst, fyllda grönsaker från Green Kitchen Stories, underbara matfoton och drömmiga våfflor från What Should I Eat For Breakfast Today (tyvärr inte glutenfria, men ändå) och så en ljuvlig sötpotatissoppa från Made by Mary.

september

Livsstil

Slow living. Har du bestämt dig för att sakta ner och leva ett mer långsamt liv? Underbart! För dig som bestämt dig men inte riktigt vet vart du ska börja kan jag tipsa om Me and Orla’s nybörjarguide och hennes 12 punkter för ett slow life. Läsvärt och något att utgå från.

Krickelin – Just nu drömmer jag om att äga ett eget växthus, stort nog att rymma ett bord och två stolar. Runt omkring slingrar sig vinrankor, tomat- och gurkplantor, physalis och kanske ett citronträd eller två. Jag tänker mig massor av mjuka kuddar och plädar som kan komma fram framåt kvällskvisten när det blir kallare. Ja, ganska precis så som Krickelins växthus faktiskt. Som en dröm! Nu är det bara den lilla detaljen att vi bor i lägenhet som är problemet…

Emma Elwin – en av mina största inspirationskällor när det kommer till miljövänlig, giftfri och hållbar livsstil. För er som har barn finns massor av matnyttig inspiration och tips på giftfria produkter. Dessutom massor av mode, skönhetstips och inredningsinspiration – allt grönt och fantastiskt inspirerande.

tillbakablick_4_-004

För planeten

Ett tips – använd ättika istället för sköljmedel när du tvättar. Ättikan gör tvätten jättemjuk och härlig och tar dessutom bort dålig lukt utan att kläderna börjar lukta ättika. Och du behöver inte oroa dig för att ättikan ska skada maskinen, istället kan den användas för att rengöra maskinen om man kör på hög temperatur och tom maskin. Mycket snällare mot miljön (och tvätten) eftersom det inte innehåller några kemikalier, vilket sköljmedel gör. Jag använder ättika för att få vit tvätt vitare, ni vet när lakan och handdukar kan få en gulaktig ton? Ättika hjälper till att göra dem krispigt vita igen.

Lauren Singer, tjejen bakom bloggen Trash is for tossers är verkligen en fantastisk människa. Hon bor i New York och skapar inget avfall. Alls. Det skräp hon alstrat under två års tid ryms i en mason jar (!) och även om man inte kan leva ett helt avfallsfritt liv själv så finns det mycket bra att hämta på hennes blogg. För vi kan alla minska vårt skräp. Här finns en bra lista över vardagsprodukter att byta ut mot mer miljövänliga och hållbara alternativ, och här finns en liten guide till att skapa en avfallsfri livsstil. Så himla bra!

För hälsan

Vi älskar växter och har fyllt hela vårt hem med palmer, fredskalla, färska örter, aloe vera, succulenter, kaktusar och senast igår fick jag en stickling av elefantöra från våra vänner. Att omge sig med växter är inte bara grönt och härligt fint att titta på – många växter kan nämligen rena luften omkring oss.

plants
Fredskalla är fantastisk eftersom den kan rena luften från bland annat formaldehyd, bensen och trikloretylen. De är dessutom mycket lättskötta – ställ dem på en skuggig plats, vattna någon gång i veckan. Jag brukar kolla på dess blad, när de vill ha vatten börjar bladen sloka och då är det bara att vattna så reser de sig snabbt igen. Fredskallan är mycket tålig, den kan se helt vissen ut men ändå återhämta sig när den får vatten.

Aloe vera kan hjälpa till att rena luften från formaldehyd och dessutom kan gelen inuti användas om man råkar bränna eller skära sig. Smart växt att ha i köksfönstret med andra ord.

Gerbera är en av mina favoritblommor och kan hjälpa till att rena luften från bland annat benzen och trikloretylen (används ofta vid kemtvätt). Gerberan behöver mycket solljus så ett soligt fönster är bra för denna växt.

Svärmorstunga är något av en magisk växt – den kan hjälpa till att rena luften från formaldehyd, som finns i otroligt många produkter. Växten är dessutom himla läcker om du frågar mig och trivs bra i mörka utrymmen med mycket fukt. Perfekt för att rena luften i badrummet med andra ord! På natten tar svärmorstungan upp koldioxid och släpper ut syre så det är smart att placera några sådana här växter i sovrummet för att ge dig själv en syreboost medan du sover. Ett par exemplar av denna växt står högst på min inköpslista!

Philodendron – en riktig luftrenare men absolut inget för dig som har barn eller husdjur då saven är giftig och kan orsaka allvarliga reaktioner om man får i sig av den. Annars är den mycket effektiv för att rena luften på bland annat formaldehyd.

TED Talks och hos Emma Elwin kan du läsa mer om växter som kan rena luften.


En sak som jag börjat lära mig mer om under september månad är olika växter och örter och hur de påverkar kroppen. Naturens skafferi är verkligen enormt och varje växt, ört och bär har sin egen unika sammansättning av egenskaper. Just nu dricker jag te gjort på nässlor, mynta och maskros för att ge huden en extra boost. Det finns otroligt mycket att lära om växternas egenskaper och förutom böcker så läser jag också bloggen Ginger Tonic Botanicals. Så många visdomsord, vackra bilder och kunskap om växter och örter.

Nu när hösten är här börjar det också bli dags att tillverka egna hudvårdsprodukter för att återfukta huden. Igår gjorde jag en ny batch av min favoritskrubb och till veckan ska jag göra ansiktsolja, läppbalsam och införskaffa hydrolat som jag använder istället för ansiktsvatten.

Sådär, det var september det. Nu tar vi oktober med storm tycker jag! Kram på er <3

september-001

4 Comments

 • Hej! Jag följer dig på instagram (pga vego/glutenfri mat) men så länkade någon hit mig och då upptäckte jag att du skriver om minimalism och slow living, vilket varit ett av mina intressen och drivkrafter senaste åren. Jag lånar och läser mycket böcker och såg att du bad om tips i nått tidigare inlägg.
  Boktips:
  Essentialism, the discplined Pursuit of Less – Greg McKeown.
  Katarina Bjärvalls bok Yes! därför köper vi det vi inte behöver
  ”Lev enklare” av Gisela Linde,
  ”Rik på riktigt ” av Jörgen Larsson och Fredrik Warberg
  ”Växla ner” av Karin Lilja.
  Elizabeth Gilbert, Big Magic creative living beyond fear
  TED Talk – Minimalists A Rich Life With less stuff
  http://slowyourhome.com/21-quick-actions-simplify-life/

  Jag har skrivit en del om minimalism på min blogg http://backstageimodebranschen.blogspot.se/search/label/Minimalism

  • Hej och TACK för alla dina superbra lästips. Vissa har jag läst redan, de andra ska jag kolla upp snarast. Tycker du har många intressanta tankar kring minimalism och slow living. Det är ett så intressant ämne tycker jag och ju mer man läser/hör om det desto mer intressant blir det. Ha en fortsatt fin söndag och fortsätt skriva om minimalism på din blogg 🙂 Kram

  • Åh tack 🙂 Det är ju både snyggt och hälsosamt att omge sig med massor av gröna växter 🙂 Tusen tack söta du <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *