Så här gör du Sashiko!

Sashiko är japanska och betyder ordagrannt ”små stygn”. Traditionellt har det använts för att förstärka delar av ett plagg eller laga hål genom att sy fast en ny lapp för hand. Den vita tråden på det indigofärgade tyget ger sashiko dess distinkta look. Det är superenkelt och blir hur snyggt som helst!

Sashiko the waves we make

 

Sashiko the waves remake

Vi bjussar gärna på beskrivningen, det är bara att sätta igång och laga.

Det här behöver du:

1 jeanslapp

1 bit vit tråd

1 nål

Gör så här:

Nåla eller tråckla fast tygbiten på ovan- eller undersidan av dina jeans. Trä nålen med en bit tråd som är ungefär lika lång som din underarm.  Nu är det bara att sätta igång och sy med små fina stygn fram och tillbaks över ytan. Stygnen ska vara lite längre än mellanrummen mellan dem. Om det inte blir helt rakt och jämt så gör det ingenting, det är bara ”wabi sabi” som man säger i Japan. Där ser man skönheten i imperfektionen. När tråden börjar ta slut fäster du genom att vända och sy tillbaks ett par stygn. Vips så är din lagning klar och du kan använda dina jeans ett tag till! Lycka till!

Sashiko the waves we make

Sashiko the waves we make

 

Text och foto: Remake

 

Så tar du hand om dina jeans 

DIY – 24 upcycling tips 

Pressa blommor 

Written By
More from Remake

9 bästa skovårdstipsen

Så här tar du hand om dina skor! Skomakeri Framåts ger sina...
Read More

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *