Maxjenny

I det gamla slakteriområdet Kødbyen i Köpenhamn ligger den svensk-danska designern Maxjennys butik. Maxjenny Foslund bor själv på Vesterbro men är uppvuxen i Vik på Österlen. I Köpenhamn har hon bott sen slutet av 1990-talet. Hon är utbildad möbeldesigner men konverterade till modevärlden för tio år sedan och bröt genast den sparsmakade, svenska normen med sin färgsprakande stil.

Namn: ​Maxjenny Forslund​
Gör: ​Är modedesigner​
Familj: ​Man och barn​
Bor:​ Köpenhamns vesterbro​
Bakgrund: ​Möbeldesigner​
Intressen: ​Mingel, vernissager, springa halvmaror, veganmat, ju knasigare desto bättre (skratt) glasögon, loppisar, skor, titta på folk och läsa Filter​.

 

maxj

Beskriv Maxjenny med tre ord.

​Cool, färgglad​, sexig

Vilken person designar du kläder för?

​Självsäkra kvinnor​, yngre som äldre.

 

maxjenn

Hur skulle du beskriva din egen stil? 

​Stilig som faan. Färgsä​k​er, ​cool, ​vågad och lätt förmycket​. Too much is never enough​!

Vilken är ditt favoritplagg?

Främst mina ponchos som jag använder hela tiden, sen mina kappor som inte  heller går av för hackor.

När startade ditt intresse för mode? 

Jag har alltid haft det som hobby. Jag har sytt själv och gått på upptäcksfärd. Men det blev inte mitt yrke förrän 2010, tror jag. Maxjenny, som det ser ut idag,  startades 2013.

 

maxjen

Vad är mode enligt dig? 

​Mode för mig är framförallt  att våga. Vad det nu än må vara; med glasögon, make up, skor eller outfit. Och att sedan sticka ut med sin​ egen stil som man dragit till det yttersta​ – det är det bästa av mode -då blir mode en slags gatukonst och höjer sig utöver det vanliga.

Hur tycker du stilen i Danmark och Sverige skiljer sig? 

Folk vågar sticka ut​ mera här i Danmark än i Sverige. Folk är heller inte rädda för att ge komplimanger om dom ser något kul, bra eller intressant.​

maxjennybutik

Hur ser trendnormen ut i Koedbyen, där du har din affär?

​Här ändras det ganska vilt. Det är både ett epicentrum av hipsters, men även “knasiga modemänniskor”, coola ladyn från Hellerup och kostymkillar hittar hit. Jag tycker det är en ganska bra blandning.

Vad betyder hållbart mode för dig? 

​Hållbart mode för mig är främst en kvaltets fråga, tycker jag. Mina ponchos ligger på livslång garanti därför de är så hållbara och det finns ingen chans i världen att man kasserar en poncho. Istället säljs den vidare eller går i arv men hela ponchon är inte​ grön bara för det. För högkvalitativ ull är det likadant, den går inte att slita ut. Men sen är ju vanligt hållbart mode även ekologiska tyger samt produktion på typ större kedjor, men där kan det hända att sömmar spricker, tyget går  sönder på utsatta områden och då kasseras klädesplagget. Så hållbarhet generellt är många ting.

maxje

Varför fokuserar du på hållbarhet?

​Hållbarhet är en fråga om uppfostran. Jag är uppfostrad med det på ett naturligt sätt så därför ifrågasätter jag det egentligen inte. Det är bara naturligt att det skall vara där. Delar av min design är så pass konstruerade och har ett sådant pris att det per automatik får ett långt liv

 

maxjenny

Vad händer i höst? 

​3 av mina hållbara ponchos blir inköpta av Röhsska Design Museums permanenta avdelning. Det glädjer mig mycket. Sen håller jag tummarna för att mina uppjobbade samarbeten går i lås. Jag har även ett nytt land som jag går in på så för mig händer det mycket!

 

Kolla in Maxjenny sida här

Du hittar fler av the waves intervjuer här.
Kolla också in the waves fashion.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Kristian Dahl

More from The waves we make

Sommartips från Klädoteket

Hej Klädoteket! Vilket är ert sommartips? Omväxling förnöjer! Även om man är...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *