Alf om vin

Vi har snackat vin med dj:n och musikproducenten Alf Tumble, som via sommelierstudier förlorade sig i vinets värld.

Namn Alf Tumble
Gör vinskribent i Dagens Nyheter, music curator på Soundtrack Your Brand
Aktuell med boken “Vin med adress” och kommande boken “Vin så funkar det” (november) med Petter Alexis.

alf
Foto: Stefan Holm

Har du stort vinförråd hemma? 

Hemmaförrådet varierar i storlek. Oftast en massa varuprover som ska testas och kylen full av öppnade flaskor som det bara tagits en sipp av. Jag brukar ge bort vinerna till grannar efter att jag provat istället för att hälla ut dem. Bra för grannsämjan!

Utöver det har jag två vinkällare. En liten, som jag byggt på min mammas landställe och en relativt nybyggd som är större och  som jag delar med min kollega Petter. Där lagrar jag framförallt vin från svalare områden i Europa. Mycket Piemonte, Bourgogne, Tyskland, Bordeaux och norra Rhônedalen, men också en del nya områden. En rätt eklektisk blandning av viner som jag har för avsikt att konsumera själv och ha på provningar.

Har du något favoritvin, som du alltid återkommer till?

Barolo och Barbaresco. Det spelar ingen roll hur trött jag kan bli på vinerna härifrån, jag återvänder alltid.

När började ditt intresse för vin?

Under min period som turnerande dj/artist. Vi spelade mycket i Italien och Spanien, och genom alla middagar och luncher upptäckte jag gastronomin i dessa länder och därmed vinet som alltid är en del av maten.
När jag kom till Sverige en dag, runt 2004, anmälde jag mig till en sommelierutbildning på Restaurangakademin i Stockholm. Sedan var det kört.

Har du något vin eller någon region som du inte utforskat, men som du är sugen på att prova?

Massvis. Vill gärna grotta ner mig mer i Centraleuropa, Oregon i USA och delar av Australien där det verkar hända en hel del.

alf tumble the waves we make
Alf i sin lilla vinkällare. Foto: Fredrik Skogkvist

Berätta om boken “Vin med adress”!

En rätt personlig vinbok som utgår från tio utav mina favoritområden för vin. Jag gillar tanken att man lär känna vinet via ursprunget, adressen, istället för genom druvan. Chardonnay smakar till exempel helt olika om den görs i Borgougne, Tasmanien eller Napa Valley. Boken riktar sig till alla som har ett begynnande intresse för vin och vill lära sig mer.

Vilken region var roligast att upptäcka?

Madeira eller Etna tror jag. Båda platserna måste man besöka för att förstå till fullo.

Om jag ska utforska en region, vilken skulle du rekommendera?

Ta ett område som du tror dig gilla och kanske har en relation till. Kanske ett område där du varit på semester eller skulle vilja åka till någon gång. Det finns inget område som är bättre att börja med. Själv undvek jag Bourgogne länge för att jag tyckte att det verkade så komplext med vinlagar, vingårdar och producenter. Men efter mitt första besök där föll bitarna på plats.

matochvin
Foto: Roland Person

Vad är ett naturvin?

I princip ett ekologiskt vin som görs utan tillsatser i form av jäst och svavel. Det finns inget regelverk för hur ett naturvin ska vara, ingen särskilt märkning. Däremot finns det en tydlig rörelse av producenter
som gör den här typen av viner. Ursprungligen var de flesta vinerna från Frankrike men idag görs det naturvin från hela vinvärlden. En bra introduktion till dessa viner är boken “Naturligt vin” av Emil Arvidsson och Emil Broomé.

Om man vill ha ett schysst vin, vilka märkningar ska man titta efter då?

Olika länder har olika märkningar. Vad som är schysst går heller inte alltid att förkunna med en märkning. Naturvin är ett bra exempel på schyssta viner som helt saknar märkning. Ekologisk märkning innebär enbart att druvorna inte är besprutade. Många mindre producenter arbetar ekologiskt men har valt att inte certifiera sig för att det kostar pengar. Demeter har en klassificering för biodynamisk odling som innebär att vinodlaren driver sina vingårdar enligt ett eget kretslopp med kompost och alternativa naturmedel. Här finns många regler som måste följas, och vissa vinbönder följer bara en del och blir därmed inte klassificerade. Utöver dessa finns flera olika lokala märkningar som garanterar fair trade, att de anställda har bra arbetsvillkor, att vattnet är rent och så vidare. Inte helt enkelt att hålla koll på allt.

Hur tror du framtiden ser ut för dessa viner?

Övergripande tror jag att kraven på innehållsdeklaration kommer öka och att vi så småningom får en innehållsdeklaration på vin, liksom för andra livsmedel. Vi vill veta vad vi dricker, hur det görs och
var det kommer ifrån.

Till sist, vad ska du dricka i höst?

Det brukar bli en del vin från norra Rhône. Jag plockade precis hem röda viner från Saint-Joseph och Crozes-Hermitage, från producenterna Domaine Les Bruyères, Dard & Ribo, Hervé Souhaut och Chave.

Du hittar mer av Alf på instagram, facebook och twitter.

Fler av the waves intervjuer hittar du här.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Stefan Holm, Fredrik Skogkvist och Roland Person.

More from The waves we make

Talking Pieces

Vi ses på det enda sidenväveriet som finns kvar i norra Europa. Bland originalmaskiner som...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *