Elin Unnes. Om odling och odlare.

Elin Unnes är rock- och trädgårdsjournalist samt nybliven radioproducent. Hon har varit redaktör på Darling, Vice, Bon och Rodeo, och skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård. Hon har tidigare skrivit de mycket hyllade böckerna The Secret Gardener (2014) och uppföljaren Herbariet (2016). The Secret Gardener (2014) utsågs till Årets svenska måltidslitteratur i kategorin Köksträdgårdslitteratur. The waves fick ett snack med Elin och vi fick bärga oss med alla frågor – hon är så inspirerande och vi hoppas att det inte är sista gången vi får chansen att fråga Elin frågor om odling, odlare och livet.

Mangold, ringblomma och ruccola

Namn  Elin Unnes
Bor I gamla Klara i Stockholm, på ett torp i Sörmland och, under vintern, i Paris
Familj  Äkta man, formgivaren Stefan Fält
Gör  Rockjournalist, författare och nybliven radioproducent, till Hanna Hellquists Vinter i P1
Intressen  musik och odling

Foto: Ulrika Flodin Furås

Berätta om boken “I odödliga odlares sällskap : livsläxor och botaniska tricks

Det är som en best of-samling med några av världens coolaste odlare. Det började med att jag skrev en månadskrönika för Allt om Trädgård. Min redaktör Anna G. Tufvesson valde ut intressanta odlare som jag sen skrev om. Det blev som min coming of age som odlare, jag hittade förebilder och insåg att historiska trädgårdsmästare varit betydligt mer, eh, hur ska jag säga… äventyrliga, jämfört med många av dagens odlare.

Vilket livsöde i din bok blev du mest fascinerad av? 

Vita Sackville-West var den första historiska odlaren jag skrev om, och hon blev som en dörr in i odlarnas hemliga liv. Hon är en världskänd trädgårdsmästare, men många av hennes nutida fans vet inte om att hon levde ett parallellt liv också, som queer-ikon. Efter Vita kom Constance Spry, som är en känd florist till det brittiska kungahuset, men som också levde ett liknande dubbelliv, ihop med konstnären Gluck. Och glöm inte Vanessa Bell, som bodde i ett sorts löst kollektiv med sin bästa kompis Duncan och hans pojkvän. Då och då bodde Vanessas man och hans älskarinna där också. Och så småningom skaffade Vanessa och hennes bästis en dotter ihop, och när dottern växte upp gifte hon sig med Duncans ex-kille, som ju i praktiken var hennes extra-pappa. Och så vidare, och så vidare…

Vem i din bok är du mest likt själv? 

Jag vill svara Annemarta Borgen, en norsk författare som bodde på en ö. Hon anlade en världskänd rosenträdgård som en kärleksgåva till sin man, och de bodde på den där ön, och skrev, och målade på allt i huset – det är sjukt fint – och odlade sina egna grönsaker och plockade ostron direkt ur det iskalla havet. Hon hade midjelångt svart hår, var uppväxt bland samiska nåjder och skrev helt överjordisk bra. Jag vill typ vara hon.

Du har bloggen The secret gardener. Vad får man läsa om på din blogg?

Det är faktiskt mest som ett anteckningsblock: jag gillar att dricka vin och läsa odlingsböcker, och då gör jag små anteckningar som jag sen omedelbart tappar bort. Så för att inte tappa bort dem skriver jag in dem på bloggen, och på det sättet blir de ju sökbara också. Små tips och tankar och annat oredigerat typ.

Vad är det du gillar med att odla?  

Oj, vilken stor fråga. Nästan allt!? Känslan av frihet, att veta att jag kan göra min egen mat, typ att jag märker att kroppen förändras när vårbruket kommer igång, att jag blir stark och solbränd. Att allt är så jävla mycket godare än på affären, till och med typ… lök!? Att det händer att jag tror att jag måste ta mig till affären, men sen går jag en vända i landet och inser att om jag bara skördar en blandning av blast, blommor och rötter så jag har mer än jag behöver. Och så älskar jag att läsa om odling.

Vad tycker du mest om att äta från ditt odlingsland? 

Potatis. Jag är också väldigt bra på att tillaga potatis. Det är så lättodlat, finns en massa olika sorter, och bara man har typ majo eller nåt till så kan det bli en hel måltid.

Om du bara fick odla en sak resten av livet, vad skulle det vara?   

Haha, potatis!

Potatisen pink gypsie

Är det något som du inte odlat än, som du är sugen på att prova? 

Åh gudars skymning, håll i dig nu. Agretti alias sodaört, som ser ut som gräs och smakar salta alger. Painted Mountain-majs, den vackraste majs som finns. Puntarelle, ett salladshuvud med sparris inuti. Monsterpumpan Blue Hubbard, till höger på den här bilden. Helt vanlig kålrabbi, den är himmelsk ångad, med beurre blanc. Glasört, den som heter samphire på engelska. Det bara fortsätter och fortsätter…

Vilken är din favoritårstid?   

Hösten all the way baby!

Vad gör du helst en ledig lördag?

Jag är ju frilans, så rent tekniskt är alla mina dagar lediga lördagar. Drömmen är att försöka hitta en balans mellan skrivande och odling. Några timmar skriv på förmiddagen, och sen ut i landet.

Foto Ulrika Owesdotter

Vad händer framöver? 

Jag har ju PRECIS debuterat som radioproducent! Till Hanna Hellquists vinterprat om odling. Jag hoppas kunna göra mer sånt. Jag är väldigt intresserad av skapa nya berättelser. Alltså typ så här: jag tror att vi påverkas av sättet som vi framställer oss själva på. Och om vår berättelse just nu bara handlar om skam, ångest och hopplöshet, så tror jag att vi kommer att bete oss ologiskt och osmart. Odlingen hänger ihop med det här också.

Om vi kan sluta se oss själva som parasiter på jorden, och istället bli till lyhörda odlare som vårdar jorden som föder oss, så tror jag att vi kan förändra vår inställning till naturen i grunden. Det här hade Hanna också tänkt på, och hon satte ihop ett väldigt vackert, mörkt program om de känslorna. Dessutom var det riktigt fett att få vara med och välja vilken musik som spelas på P1. Så, håll tummarna för mer radio!

Foto: Bilderna från boken är skapade av Thomas Klementsson och Martin Bergström.

Elins blogg The secret gardeners  

Hanna Hellquists Vinter i P1 som Elin producerar 

Elins instagram 

 

Missa inte Elins nybörjartips

More from The waves we make

Room service

Welcome to Room Service: A collaboration between the final-year Product Design students...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *