Hållbart resande med Hanna

colorful-houses-in-roseau

 

Vi snackar hållbart resande med Hanna Anfelter från sajten Reform Travel. Hanna är en Stockholmare med rötterna i Norrbotten som alltid har älskat att resa. Med sajten Reform Travel vill hon inte på något sätt moralisera utan drivs av en passion för hållbart resande. Hon menar att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och genom att du väljer resmål som aktivt arbetar med hållbarhet är du med och bidrar till en bättre värld, ett litet steg i sänder.

 

Hanna Anfelter Reform Travel

 

Namn: Hanna Anfelter

Familj: Gift och har två barn

Bor: På Södermalm i Stockholm

Gör: Utbildad inom marknadskommunikation. Har arbetat mycket i rese- och tidningsbranschen. Kompetensutvecklar mig inom hållbar turism.

Intressen: Resa, springa, åka skidor och umgås med familj och vänner.

 

 

 

Du driver sajten Reform Travel. Berätta! 

Det är en digital inspirationssajt för hållbart resande, ett resande som tar hänsyn till resans sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser utan att kompromissa med underbara äventyr och upplevelser.

Vilken är en typisk besökare på din sajt?  

En person som framförallt älskar att resa och som bryr sig om hållbarhet, kvalitet, miljö och sin omvärld.

 

dominica-the-nature-island
Dominica är ett paradis för naturälskare.
dominica-mangrove
Längs Indian River, på Dominica, växer mangroveträden tätt.

 Hur började ditt intresse för hållbarhet? 

Jag har nog alltid varit intresserad av hållbarhet tror jag. Att resa har alltid varit en av mina stora passioner och jag är generellt en ganska kräsen resenär som föredrar små, lokala ställen framför stora kedjor och aktörer. Jag går gärna en extra mil för att hitta det där lilla perfekta stället, bortom turistråken, där lokalbefolkningen hänger. Men intresset för hållbar turism väcktes på allvar under en reportageresa i Sydafrika då jag med egna ögon fick se hur turismen när den sker på ett hållbart sätt, kan vara en motor för positiv förändring.

Vilka konsekvenser måste man ta hänsyn till om man vill resa hållbart? 

Till skillnad från vad många kanske tror handlar hållbarhet om mer än bara miljön. Man pratar om de tre p: na, people, planet and profits. Det betyder att resan ska syfta till att bevara lokala kulturer och lokalbornas engagemang för turismen, det vill säga att arbetsvillkoren ska vara schyssta och ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkning av mänskliga rättigheter. Resan ska ha en sådan liten inverkan på miljön som möjligt och den ska ske på ett ansvarfullt sätt som gynnar lokalbefolkningen och den lokala ekonomin.

grootbos
Sydafrika

Vilken konsekvens är den svåraste att uppnå? 

Jag skulle vilja påstå att ingen är svår att uppnå om bara engagemanget och viljan finns där. Det handlar om att få alla inblandade aktörer; destinationer, hotell och konsumenter att förstå att hållbarhet är en långsiktig kvalitetsstämpel. Något som alla parter vinner på i längden. Det kan kännas övermäktigt att ta sig an allting på en gång, men det handlar om att bara börja någonstans och jobba långsamt framåt. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

pingvin
Pingviner Sydafrika

 

Vilket är ditt bästa respektive sämsta reseminnet? 

Det bästa reseminnet måste vara när jag var i Kapstaden och fick se hur hållbar turism förändrade livet för marginaliserade kvinnor, barn och ungdomar i kåkstäderna. Eller när jag var i Ho Chi Minh-staden och åt mat i ett gatukök för första gången, eller när jag var på Dominica och vandrade genom regnskogen till en av världens få kokande sjöar. Det är svårt att välja, jag har så många ”bästa” reseminnen!

Det sämsta är nog när jag vaknade på nattåget till Barcelona och insåg att jag hade blivit bestulen på min kamera, dagbok och plånbok.

Vilket är ditt favoritresemål? 

Jag har bott i Frankrike i många år så det landet ligger mig extra varmt om hjärtat. Här finns allt; god mat, kultur, historia och fantastiska naturscenerier. Det är också ett föregångsland när det kommer till hållbar turism. Annars drömmer jag om Costa Rica och Bhutan just nu.

Vart bär nästa resa av? 

Till Köpenhamn, med tåg.

 Till sist, vad händer 2017? 

Jag kompetensutvecklar mig inom hållbar turism och tar Reform Travel till nya höjder. 2017 har blivit utsett till året för hållbar turism av UNWTO, Världsturismorganisationen, så jag känner mig förväntansfull.

 

Missa inte att kolla in Reform Travel här. 

Här tipsar  modebloggaren “Bedremode” om sina bästa tips i Köpenhamn.

Av Helena Johnzon Dahl
Foto Hanna Anfelter

 

More from The waves we make

Litteraturfest för stora och små

Mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner kommer att fylla Stockholms...
Read More

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *