Niki på Martinique

Niki Sjölund har arbetat som kock i Stockholm men har de senaste åren valt att fokusera på att samla och plocka de ätbara vilda växter som dyker upp i skog, på äng, till fjälls och ibland till och med hemma i trädgården. Niki har skrivit boken “Vildplockat” där han samlat fakta om ett 70-tal växter. Just nu befinner sig Niki tillsammans med familjen på Martinique, och the waves we make fick tag på honom för några snabba frågor.

nikimar

Vad gör ni på Martinique? 

Sedan slutet på oktober har vi varit här nere. Det hela började med att min sambo fick ett erbjudande om att jobba här i 6 månader, vi tackade såklart ja direkt. Jag såg det som en möjlighet att utforska mer av det som finns i naturen som är ätbart. En helt annan naturtyp än vad jag är van vid hemma i Sverige, något nytt och farligt. Farligt i den mening att det finns otroligt mycket här som är giftigt, något som vi är relativt skonade från hemma i Sverige. Mycket är vardag här nere, inte bara vandringar till förbjudna leder mot mystiska vattenfall, eftersom vi har två barn med oss som båda är i förskoleålder. Så blir det mycket lek och bad. Jag försöker att få med familjen på så mycket som möjligt när det kommer till att utforska ön så länge som det är fysiskt möjligt.

kallor

niki Centrosema sagittatum
Hur ser naturen ut på Martinique?

Djungel och åter djungel. Klassiskt tropiskt klimat, djupa dalar och höga berg, vulkaner och vattenfall. Många delar är väldigt svåråtkomliga då djungeln ofta är otroligt tät. Några få insjöar. Otroligt mycket blommor, ön kallas för “blommornas ö”, med tusentals olika arter. Frangipani, Hibiscus, Oleander, Rosor och orkidéer är några fina blommor, men även gummiträd, cocos, kaktusar, acacia, balsam. Det är i alla fall helt annorlunda mot vad vi har hemma.

Vad finns det för vilda ätliga växter?

Det finns otroligt mycket som växer här, saker som vi hemma inte tänker på som saker man kan plocka i naturen och äta. Mango, citrus, ananas, kaktus, banan, vanilj, olika ärtor. Listan kan göras hur lång som helst. Något som jag försöker satsa på är att lära mig om det som är giftigt, det som vi inte har så överdrivet mycket av hemma. Det är väldigt spännande ur många synvinklar, så otroligt många arter som man inte har en susning om vad det är, blir lite som att sätta sig i skolbänken igen (självstudiebänken?).

niki mirakelfrukt tupawarefrukt

nikimart

 

Vad har ni lagat för mat på de lokala råvarorna?

Vi har inte lagat så överdrivet mycket lokal mat, men vi äter mycket fisk och skaldjur. Lite av det vilda också. Men det har mest blivit att testa olika saker direkt från naturen, inte att plocka med sig på samma sätt som man gör hemma då det inte finns en allemansrätt på samma sätt som vi har hemma i Sverige.

 

Samtlig bilder är Nikis privata. Ni hittar honom på Instagram under Neonatur

Spana in Nikis recept på tallkotte

The waves intervju med Niki om boken Vildplockat. 

Fler författare & böcker 

Mer om vilda växter 

More from The waves we make

Thinking Like a Mountain. Utställning av Helene Schmitz på Prins Eugens Waldemarsudde

I Helene Schmitzs utställning Thinking Like a Mountain, på Prins Eugens Waldemarsudde,...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *