Skogen och slöjden med Pernilla

Pernilla Wåhlin Norén är arkitekt med slöjden som ingång i yrket. Född och uppvuxen på ett berg i skogen i Dalarna har hon slöjdat hela livet med en hantverkande släkt bakom sig. Pernilla har ritat hus och undervisat som lärare på Arkitekturskolan. Just nu arbetar hon som stadsarkitekt och är ordförande i Borlänge hemslöjdsförening, ledamot i Dalarnas hemslöjdsförbund och i Svensk Form Dalarna.

Namn Pernilla Wåhlin Norén 

Bor Dalarna 

Familj Fem barn, en man, två hundar 

Gör Arkitekt, just nu stadsarkitekt 

intressen Att väva

Berätta om din bok Skogen & Slöjden. 

Skogen och slöjden kom till som en handbok, jag behövde det i mina arkitekturskolor, arkitekturkollo som jag kallar dem. Boken består av ett antal slöjd-“recept”, i syfte att ge materiallkumskap och, i förlängningen, skapa starkare relation till skogen. Slöjden är en arkitekturpedagogisk metod som jag ofta använder. Då är en handbok toppen. 

Jag hoppas andra kommer att använda den så också. Boken är gjord som en del av en process som kräver praktikdelen. Man förverkligar boken genom att slöjda. Själva boken utan slöjden är inte en hel bok. Och inte ens slöjden gör boken hel, den viktigaste delen handlar om förståelsen för skogen och material. Det är syftet med boken. Att skapa relation med skogen. 

Jag vill påminna om att arkitektur, form och design är någonting vi upplever med hela kroppen och att kunskapen om arkitektur, form och design är en ordlös, folklig kunskap, som förs vidare från människa till människa. 

Vilket material från skogen gillar du mest att arbeta med? 

Trä! Trä kan vara så olika beroende på träslag. Det är roligt att lära känna trä och se vad man kan göra med det, hur det funkar från träslag till träslag. Man lär sig samtidigt om platsen det växer på och varför trädet trivs/inte trivs och hur man hittar rätt virke till rätt sammanhang. 

Vilket material skulle du säga passar nybörjaren? 

Den typen av slöjd som är förgänglig, när man behöver inte vara så noga utan kan slänga på komposten och börja om. Kanske sly till exempel. Det går lätt och snabbt att fläta med. Eller blad. Då lär man också känna trädet, och årstiden, och växtplatsen. 

Förutom skogen, vart hämtar du inspiration? 

I slöjden. Att slöjda är ett andligt behov eftersom den grundar sig i närvaro. I närvaron är man vaken, det är då man kan se och höra.

Hur ofta är du i skogen?

Jag är i skogen varje dag eftersom jag går där med mina hundar. 

Om du vore ett träd, vilket träd är du? 

En fura kanske. Helt vanlig men trevlig ändå.

Vilka hantverk ligger dig närmast om hjärtat? 

Vävningen tror jag. Det textila hantverket är det jag växt upp med. Bland en massa handarbetande kvinnor.

Hur får man barnen intresserade av hantverk och miljö?

Jag tror genom att det finns verktyg och material nära till hands. 

Finns det något som ni samlas kring hela familjen hemma? 

Musik, slöjd och böcker.

Vad drömmer du om att bygga?

Jag vill gärna lära mig om timmerbyggnadskonsten.

Så här gör du Pernillas lönnlövsgirlang

En matta med sju sorters blommor

Näver med Emma Dahlqvist

Fjällstuga i Dalarna

Fler av the waves intervjuer

More from The waves we make

Alla nomineringar klara i Organic Beauty Awards 2019. Här ser du hela listan

Nu drar det ihop sig till slutspurt för Organic Beauty Awards 2019....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *