Sju av tio vill ha schyst fisk på restaurangen

7 av 10 svenskar, 68 procent, tycker att det är viktigt att fisken är miljömärkt när de väljer maträtt på restaurang. Nästan lika många, 63 procent, förutsätter att fisken är fångad på ett hållbart sätt. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Marine Stewardship Council, MSC. Samtidigt är det få restauranger som är certifierade och därmed kan servera MSC-märkt fisk.

salmon
– Det är positivt att så många tycker att det är viktigt att fisken på tallriken är miljömärkt. Som restauranggäst kan man göra stor skillnad genom att välja en certifierad restaurang eller efterfråga miljömärkt fisk när man beställer, säger Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Nästan tre av tio, 28 procent, tycker att det är mycket viktigt att fisken på restaurangen är miljömärkt och 40 procent tycker att det är ganska viktigt. Var tredje, 32 procent, tycker inte att det är viktigt.

Många förutsätter att fisken de beställer på restaurang är fångad på ett hållbart sätt. Hela 63 procent svarade att de alltid eller ibland förutsätter detta. Nästan fyra av tio, 37 procent, svarade att de sällan eller aldrig förutsätter att fisken är hållbart fångad.

I dag kan man äta MSC-märkt fisk på Ikeas restauranger och hos Nordic Choice Hotels. Andra krogar som serverar hållbart fångad fisk är exempelvis Feldts brygga i Kungshamn, restaurangerna på Liseberg i Göteborg och TAK i Stockholm. Men det är fortfarande bara en bråkdel av alla Sveriges restauranger som har miljömärkt fisk på menyn.

– Vi ser ett ökat intresse från restauranger att certifiera sig. När fler väljer att servera miljömärkt fisk bidrar det till att vi kan äta fisk både i dag och i framtiden, säger Louise Valentin, marknadsutvecklare på MSC i Sverige.

MSC:s miljömärkning syftar till att göra det enkelt för restauranggästen att välja fisk som kommer från hållbara bestånd och fiskas med hållbara metoder. Certifieringen bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. Granskningen utförs av externa experter som är oberoende till både MSC och de fisken som vill miljömärkas.

 

The waves intervjuar Frida Ronge, Culinary Director på TAK & UNN. 

 

Snabbpicklad makrill, lime, gurka

Recept på den här fantastiska picklade makrillen ur Fridas bok “Rå som sushi”, hittar du här. 

More from The waves we make

Japansk grillning med Jonas Cramby

Jonas Cramby jobbar som frilansskribent, krönikör och krogskribent på Metro. 2009 blev han...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *