I säsong: Skrei

skreiskrei

Efter vandringen från Barents hav till den nordnorska kusten blir den nordarktiska torsken till skrei – med ett muskulösare, fastare och vitare kött. Säsongen för skrei – norsk torsk när den är som bäst – börjar i januari och varar till april. Skrei är en nordarktisk torsk från världens största torskbestånd i Barents hav. Omkring 500 miljoner torskar ger sig iväg för att leka kring framför allt Lofoten. Ungefär 90 % återvänder till Barents hav. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är skreibeståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från WWF och hela det norska torskfisket är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). Du kan med andra ord njuta av skreien med gott samvete.

– Skrei är en fantastisk säsongsråvara och man bör ta till vara på och tillaga alla fiskens delar. Den som tror att torsk bara är lika med ryggfilé går miste om mycket gott. I Nordnorge har vi till exempel en nationalrätt, skreimølje, som består av både skreiens kött, lever och rom, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.


Inkokning av skrei
Kind
– En ofta underskattad del av fisken med fast konsistens. Passar bäst att stekas.

Tunga – Det är inte den riktiga tungan utan musklerna som sitter under tungan. Köttet är fast och något mjukare än kinden.

Ryggfilé – Enligt många den bästa delen av fisken. Den övre biten kallas ibland bara torskrygg, den undre biten är slagsidan.

Rom – Romsäcken tillagas genom att kokas, skäras i skivor och därefter eventuellt stekas.

Lever– Kokas i vatten, gärna med lite ättika, lök och lagerblad för smakens skull. Servera som tillbehör.

Skinn – Skinnet är gott att fritera och använd som frasigt tillbehör till andra rätter.

Bukslag – Sitter vid buken, under benraden, längs hela fisken. Skärs ofta bort, men bör sparas och användas för att koka en egen fond.

Stjärt – Dyker upp i allt fler recept och kan både bakas, paneras, gravas eller friteras.

 

 

 

Här kan du läsa om hur du lyckas med skreien. 

 

Bild & källa: Norges sjømatråd.

More from The waves we make

Ny tv-serie om hur ska vi få stopp på matsvinnet.

Anne Lundberg och Paul Svensson sätter fingret på en av vår tids...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *