_DSC0245-001
_DSC0158-001

Igår lovade jag ju att jag skulle dela med mig av ett recept på en somrig, glutenfri och faktiskt helt vegansk midsommartårta. Inspirationen har jag hämtat från mina ”black bean brownies” och istället för att göra brownies har jag alltså gjort en tårta. Många blir avskräckta när de hör att bönor är en av ingredienserna, men jag lovar att man inte känner smaken av dem för fem öre. Istället smakar tårtan ljuvligt av choklad och kaffe och med den krämiga grädden och jordgubbarna blir den precis sådär underbart somrig som man vill att en Midsommartårta ska vara.

namnlös mapp 4
Vad har ni förresten för planer för Midsommarhelgen? Vi har planerat för en stor picknick med massor av god mat. Nu hoppas vi bara att vädret inte sviker oss, men i så fall får vi väl picknick-a inomhus. Så, med den här tårtan vill jag önska er alla en underbar midsommar <3

_DSC0252-001

Midsommartårta, Glutenfri + Vegan

1 dl starkt kallt kaffe
1,5 dl majsmjöl
0,5 dl rismjöl
1,5 dl kokosblomssocker
0,5 dl kakao
0,5 dl rapsolja
1 dl äppelmos
230 g kokta svarta bönor

Garnering

1 dl vispbar kokosgrädde (eller annan vegetabilisk grädde)
Jordgubbar
Kakao nibs

Instruktioner

Börja med kaffet. Brygg en kanna och häll upp en deciliter som du sedan ställer åt sidan så att det får svalna. Resten av kaffet kan du med fördel dricka upp, kanske i sällskap av en vän eller kanske en bok.

Mixa bönorna till en slät smet och häll sedan ner kaffet. Blanda noga. Häll över bönsmeten i en bunke och blanda ner resterande ingredienser. Rör om noga så att allt blandas. Smörj en mindre bakform, 18-20 cm i diameter, med lite rapsolja eller smakneutral kokosolja. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa grädden fast och bred ett tjockt lager på kakan. Garnera med jordgubbar och kakao nibs. Klart att servera!

_DSC0241-001

_DSC0134-001

_DSC0260-001

 

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *