Mer bad, mer bärplock – och så recept på vinbärssylt

Vänerhavet 1

Bad, bärplockning och syltkok. Tre huvudsysslor i vår tillvaro den senaste tiden.  Skrev ju om häggmispelsylt förra veckan, men vi har även skördat en hel massa svarta och röda vinbär, och plockat körsbär både i stan och på landet – bigarråträdet i Dalsland har till exempel gett massor och helst vill en ju ta hand om allt…

Vinbär

Och att döma av vårt instaflöde är vi långt ifrån ensamma om att ha gott om bär i år. Blir så glada av att se hur många som faktiskt är måna om att ta vara på dem – som syltar och saftar för fullt just nu.

Själva hoppar vi över saftandet (ingen av oss är någon stor saftdrickare) och fokuserar på att fylla på syltförrådet. Förra bärsäsongen tillbringade vi till största delen med bok- och poddjobb vid datorn och hann nästan inte koka någon sylt alls – är nu inne på vår sista burk från tidigare år – så känns perfekt att kunna bunkra upp igen. Det vi kokar i år får gärna räcka i mer än ett år framåt, för en vet ju inte hur det ser ut med bärtillgången nästa sommar.

Har en plats i frysboxen tycker vi också att det är toppen att frysa bland annat vinbär för att ha i kakor och smoothies under resten av året – lätt att glömma nu när det bara är att gå ut och plocka närhelst en vill ha, men sen till vintern är det guld värt att kunna plocka fram.

Vinbärssylt1

Här kommer recept på hur vi gör vinbärssylt (återkommer med inlägg om körsbärssylt). Vi har haft mycket mer röda än svarta bär och har både gjort sylt på enbart svarta bär och blandat svarta och röda bär till svartröd sylt…

Vinbärssylt

Receptet kan dubblas flera gånger om eller halveras beroende på hur mycket bär och hur stor gryta en har.

  • 1 kg vinbär – bara svarta eller en blandning av svarta och röda
  • 500 g socker (eventuellt lite mer om det blir för surt)

Varva bär och socker i en kastrull. Koka upp långsamt och låt sjuda i femton minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om det behövs. Häll upp på varma burkar och pastörisera i ugnen (enligt hur vi beskriver det här).

Vinbärssylt2

Har sagt det förut – bland annat i vår bok Spenat i stan – men det är värt att upprepa: Vill du ha bär men saknar egna buskar och träd så fråga någon med trädgård om du får plocka – de flesta hinner ändå inte ta vara på alla sina bär och då blir en ju bara glad om någon vill ta hand om dem. Det finns också många träd, till exempel körsbärsträd, på allmänna platser i stan (du kan alltid fråga parkförvaltningen om du är osäker på om du får plocka från ett visst träd).

//Anna och Olof

Fler syltrecept:
Sylt på häggmispelbär
Mullbärssylt

Djuphamnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *