Sylt på häggmispelbär

Häggmispel01

Trots att häggmisplar är något som alltid funnits typ framför näsan på oss, var det först för några år sedan som vi fick höra att häggmispelbären inte bara är ätliga, utan många gånger också väldigt goda – inte minst till sylt. Sedan vi fick veta det har vi såklart velat testa, men säsong efter säsong missat dem när de varit mogna.

Men så i år – för några dagar sedan – blev det äntligen av att smaka, plocka, och göra sylt av bären från häggmisplarna i föräldrarnas trädgård i Dalsland. Och hädanefter kommer vi vara noga med att ta hand om bären, som vi nu vet är en riktig delikatess. Smakar lite som en blandning mellan blåbär, aronia och mandel. Fattar inte hur vi kunnat undgå dem så här länge.

Häggmispel02

För den som vill testa, men inte har någon egen häggmispel, brukar de vara lätta att hitta i städer, till exempel i grönområden. I våra trakter är bären väldigt mogna nu, så vill du hinna plocka i år kan det vara läge att skynda. Har dock hört att det inte är alla sorter som är goda, så kanske bra att provsmaka innan en gör storkok med sylt.

Vet inte vad det är för sort på häggmisplarna som vi plockat från – någon typ av prydnadssort – men det finns också särskilda bärhäggmisplar att plantera för den som är sugen på egna att skörda av.

Häggmispel04

Recept på häggmispelsylt

  • 500 g häggmispelbär
  • 200 g socker

Blanda bär och socker i en kastrull och koka upp. Låt sedan sylten sjuda på låg värme tills bären kokat sönder.

Istället för att använda konserveringsmedel brukar vi koka in sylten i burkarna – då får den lång hållbarhet så länge burkarna inte öppnas:

Sätt ugnen på 100 grader och ställ in de tomma burkarna och locken i femton minuter. Häll sedan i den heta sylten upp till en centimeter under kanten och skruva på locken löst. Ställ in burkarna ytterligare femton minuter i ugnen och vrid därefter åt locken ordentligt. Låt burkarna svalna långsamt upp och ner på diskbänken så bildas ett vakuum och locken sugs fast och blir helt täta.

Sylten enligt detta recept blev ganska söt då våra bär var söta i sig, så det kan säkert bli gott även med lite mindre socker – vill du dra ner på det så tänk bara på att sockret är konserverande och att sylten i så fall kanske inte håller lika länge.

 

//Anna och Olof

 

Häggmispel03

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *