Det återvunna plagget är Årets julklapp 2018

HUI Research utser Årets julklapp för trettioförsta året i rad. Årets julklapp är en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden.

Återvinningsfesten 2016

 

För att erhålla titeln Årets julklapp ska ett eller flera av följande 3 kriterier uppfyllas:

  1. Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
  2. Produkten skall representera den tid vi lever i
  3. Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter 


    Motivering till Årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand – uppfyller alla tre kriterierna för Årets julklapp. Vi lever i en tid där konsumenterna vill handla mer hållbart och detaljhandeln möter upp med nya alternativ.

− Årets julklapp illustrerar hur hållbarhet går från att vara en trend som några konsumenter och företag plockat upp till att bli mer och mer av en hygienfaktor, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research.

Det återvunna plagget krokar även i tre av dagens starkaste megatrender – cirkulär ekonomi, reflekterandet över klimatförändringarna samt den snabba teknologiska innovationstakten.

− Att kunna erbjuda en hållbar kollektion är snart ett måste för alla modehandlare. Klimatoro och ny tillverkningsteknologi gör det återvunna plagget till en klockren tidsmarkör. Bra design i kombination med hållbarhet skapar efterfrågan, säger Jonas Arnberg.

Prognosen för julmånaden decembers totala detaljhandelsförsäljning 2018 är en omsättning på 79,7 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med 3,0 procent jämfört med december 2017. I omsättningen ingår såväl mat som sällanköpsvaror. I december uppgår merförsäljningen i jämförelse med årets genomsnittliga månad till cirka 1 500 kronor per person.

Det återvunna plagget uppfyller alla 3 kriterierna för årets julklapp

aretsjulklapp

 

Det återvunna plagget representerar den tid vi lever i

Vi lever i en tid där konsumenterna vill handla mer hållbart och detaljhandeln möter upp med nya alternativ. Teknologi växer fram som ger råvaror flera liv, konsumenterna förväntar sig att få veta hur varor är producerade och vill kunna göra individuella ställningstaganden.

Det återvunna plagget har fått ett nyväckt intresse

Teknologiska landvinningar gör att vi kommer allt närmare storskaliga initiativ för plagg tillverkade av hållbara material. Sverige ligger långt fram genom handlingskraft från såväl ett av världens största klädföretag som mindre entreprenörer. Dessutom fick den torra sommaren 2018 fyra av tio svenskar att bli mer oroliga för klimatförändringarna, nästan hälften av befolkningen känner något slags oro eller ångest kopplad till dessa och en vecka innan valet var miljö och klimat den enskilt viktigaste frågan för väljarna. Sex av tio konsumenter uppger att de 2017 lade mer pengar på miljömärkta eller etiskt märkta varor än ett år tidigare.*

Det återvunna plagget förväntas svara för ett högt försäljningsvärde och säljas i ett stort antal exemplar

Plagg av återvunna material kommer med största sannolikhet att utgöra en betydande del av framtidens modehandel. Många av världens stora modeaktörer har satt ambitiösa kvantitativa löften om mer återvinning i sin produktion och därmed kommer volymerna av plagg tillverkade av återvunnet material att öka i takt med att tekniken utvecklas.

*enligt Sifo/TV4, Sifo/ICA, Demoskop/Expressen och Svensk Handels Hållbarhetsundersökning 2018

 

The waves bloggare Klädoteket har i sin butik återvunna plagg, återbrukade plagg, redesignade plagg och som dessutom hyr ut kläder – ta en titt! 

Fashion TV – 3 tips for a sustainable wardrobe

Stil och åter stil

24 återbruksidéer 

More from The waves we make

Krukmakaren Stefan Andersson

Stefan Andersson är krukmakare bosatt i Leksand. Hans vedbrända bruksgods finns på restauranger...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *