Höns som hobby

Liselotte Roll är journalist och kriminalförfattare och har sedan många år höns.  I hennes bok “Höns som hobby” finns det mesta du behöver veta för att skaffa höns, från att välja ras och bestämma typ av boende, till förebyggande hälsovård och äggkunskap. De mer faktabaserade texterna varvas med personliga anekdoter och iakttagelser.  

Namn   Liselotte Roll
Bor  Stockholm
Familj   Ja, man och två barn
Gör  Frilansjournalist och författare, har skrivit flera kriminalromaner samt djurböcker. Illustrerar ibland böcker.
Intressen Höns, odling, historia och allehanda konstnärliga projekt.
Aktuell med boken Höns som hobby

Berätta om boken Höns som hobby.

Höns som hobby är en faktabok om hur du sköter höns och får dem att må bra, men boken innehåller även personliga berättelser om hönsen hemma hos oss. I min hönsgård går ilskna matronor, smarta hönor och blyga, eftertänksamma individer. De flirtas, luras och umgås. Att höns är så olika är svårt att förstå om man bara sett tiotusentals industrihönor trängas i en stor stinkande hall, men hönor har i största grad olika personligheter och egna preferenser – precis som alla andra djur.

Hur kom det sig att du ville skaffa höns?  

För några år sedan skulle jag till Holland för att marknadsföra min första deckare Tredje Graden. Eftersom vi hört om en allergivänlig hundras som fanns i Maastricht följde hela familjen med. Min son är allergisk mot pälsdjur, men vi tänkte som ett test besöka kenneln för att se om hunddrömmen ändå var genomförbar. Det gick inte oväntat åt skogen, min son fick stora utslag i ansiktet och vi fick rusa därifrån. Några timmar senare när allt lugnat ner sig gick vi runt i en park och deppade, plötsligt från ingenstans dök en holländsk dvärgtupp upp framför oss. Den var strålande vacker. Vi bestämde där och då att höns fick det bli och det gick utmärkt.

Vad är det bästa med att ha höns?

Att de är så himla rara. De är väldigt rogivande.

Vad är det svåraste med att ha höns? 

Det är viktigt att välja friska djur från början och försöka hålla dem så, sjuka djur är alltid tungt. Hur du kan välja rätt djur finns med i boken.

Hur många höns har ni och vilka raser?  

Just nu har vi bara åtta stycken av raserna dvärgkockin, Chabo (ullig och slät) samt holländsk dvärg, men vi har haft fler raser tidigare.

Vilken ras lämpar sig bäst för nybörjaren? 

Jag är ju väldigt förtjust i holländsk dvärg, de kan bli så oerhört sociala och är dessutom mycket smarta, de lägger dessutom lagom mycket ägg. Många tänker initialt att de vill ha en ras som lägger massor med ägg, som en värphybrid, men de blir ofta sjuka när de avlats så hårt. Jag skulle därför avråda från dem som nybörjarhöns, det är en god gärning att rädda höns från industrin men gör man det får man också vara beredd på att behöva avliva ibland ganska omgående.

Men det finns många andra raser som kan passa nybörjaren. Hedemora är härdiga och passar bra uppåt landet, silkeshöns är förtjusande fluffbollar, det beror lite på vad man är ute efter. Är det söta höns?  äggen? Kycklingar? Någon ovanlig ras? Allt finns.

Liselotte & hönan Margit

Vilken är din favorithöna hemma på gården?

Just nu Margit, som är en holländsk dvärg, hon är fenomenal på att lura de andra hönsen. När jag sätter in frukosten i hönshuset rusar hon till exempel alltid ut och lockar på de andra. Väl ute glömmer alla bort maten, men inte Margit, hon smyger nöjd in och äter långfrukost helt för sig själv.

Vad gör du helst med alla ägg? 

Min man brukar äta upp alla ägg, men ibland gömmer jag undan några till gyllengula pannkakor. Äggulor från frigående hobbyhöns som får får äta grönt är naturligt orange, ägg i affären har en blekare gula, trots att de ges paprikapulver i fodret för att den ska bli gulare.


Vad händer framöver? 

Jag har ett par bokprojekt jag ska ta tag i. Och så ska vi väl ha kycklingar till våren hoppas jag.

Till sist, har du några tips för den som vill skaffa höns? 

Köp friska djur, sköt om dem väl och njut av deras sällskap. Låt dem gärna gödsla i trädgårdslanden och picka bort det ogräs du inte vill ha och dela sedan en bulle med dem.

 

More from The waves we make

Prova på slöjd och hantverk

Lördagen den 2 september öppnar hemslöjdsföreningar över hela landet sina dörrar för...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *