Fredrik Andersson, Huovinenart

Jag hittade Fredrik genom hans instagramkonto Huovineart och blev helt betagen av hans konst, design och möbelsnickeri. Fredrik Andersson, är född och uppvuxen i Malmö. Det var även där han utbildade sig till möbelsnickare. Efter att ha gått en konstnärlig grundutbildning I Lund flyttade han efter ett tag till Stockholm för att studera produktdesign på Beckmans Designhögskola.

Huovinenart, The waves we make

Fredriks intresse för foto och det faktum att han åkt skateboard i ett antal år har nog satt sina spår i hans skapande. När Fredrik åkte skateboard som mest letade han alltid efter platser att åka på eller att dokumentera med kameran. Detta har gjort att han ser platser och inspireras av saker på ett helt annat sätt än vad han tidigare gjorde.

I Stockholm träffade han flickvännen Evelina och efter ett tag tröttnade de på att flytta runt och numera bor de i en lägenhet i Söderhamn med hunden Elsie. Fredrik har precis startat eget och jobbar för fullt med att komma igång med det. Han ägnar sig åt konst, design och möbelsnickeri. När det finns lite tid över brukar Fredrik och Evelina ge sig ut på skogsutflykter eller gå på loppisrundor.

au-79-bofink3

När väcktes ditt intresse för design? 

Mitt intresse för design väcktes nog på allvar när jag gick på gymnasiet och utbildade mig till möbelsnickare. Då kom jag i kontakt med designklassiker skapade av Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl med flera. Det som fascinerade mig var att de både var skickliga hantverkare och att de var duktiga formgivare. Att vara insatt i hela processen och att brinna för ett hantverk som formgivare var något som verkligen inspirerade mig.

Sedan dess har min syn på design och hantverk förändrats något men det var så det började. Mitt intresse för att skapa väcktes nog redan som barn när jag började rita och över gick till att skapa tredimensionellt när jag började med slöjden i skolan.

Vad har du för stil hemma?

Hemma har vi mest möbler som är köpta på second hand och loppisar men jag har även en del saker som jag har gjort själv. Jag försöker omge mig av saker som jag tycker är vackra eller som har ett affektionsvärde.

au9

au21

Vad inspirerar dig? 

Jag inspireras till stor del av saker i min omgivning. Det kan vara något jag ser när jag är ute på stan eller i skogen, ett objekts form som triggar igång en idé. Jag inspireras även av konst, hantverk och design. Jag är alltid observant på de miljöer jag rör mig i och kan nästan alltid upptäcka något som fångar mitt intresse.

Du bor och lever nära naturen. Hur viktig är naturen för dig i ditt arbete? 

Naturen är väldigt viktig för mig. Jag både hämtar kraft och inspiration från naturen. Det är så mycket man kan uppleva i naturen, bara att se ett djur eller en växt som man inte hade väntat sig kan vara en stor upplevelse för mig eller att se en helt ny plats. Jag kan känna ett lugn som jag sällan upplever någon annan stans än i skogen. Naturen är viktig för mig i mitt arbete på så många olika sätt. Även om jag ofta använder mig av återvunna material och spillmaterial från snickerier så kommer materialen i grunden från naturen.

au1

Du jobbar med förbrukat material och skapar ny design/nya produkter. Berätta! 

Jag använder mig för tillfället av förbrukade skateboards på grund av de vackert färgade fanerlagren och möjligheten att skapa mönster med hjälp av linjerna. Då jag sedan tidigare är utbildad möbelsnickare och gammal skateboardåkare kändes materialvalet ganska naturligt.

Att jag använder mig av förbrukade skateboards och diverse loppisfynd ser jag dels som en utmaning men också som att jag får visa estetiska värden på köpet. Ett gammalt objekt som är slitet bär ofta på en historia om sina tidigare ägare och ger föremålet på så vis ett mer värde.

För mig ligger utmaningen i att kombinera nya material med återanvända material på ett sätt så att det blir ett vackert möte. Att hitta formelement som man kan kombinera och skapa något nytt av är väldigt roligt men det är också svårt att hitta rätt balans. I stort sätt är det en lek med materialmöten och att få lågt värderade material att antingen lyftas så att de ser exklusiva ut eller att de skapar en kontrast till de högt värderade materialen.

ask_c

clara1

Hur skiljer det sig att jobba med material som furu och att jobba med redan använt material (som skateboard)? 

Den stora skillnaden är att man måste anpassa sina idéer lite mer efter materialet när man jobbar med att återanvända material. När man använder sig av gamla skateboards så får man tänka på att det kan finnas sprickor och andra aspekter som påverkar hur man kan använda sig av materialet. Det är en process i sig att skapa materialet man ska arbeta i, medans det går att köpa furu som går att bearbeta direkt.

tesla

dscf1924b

Vilket material gillar du mest att jobba med?  

Trä är favoritmaterialet. Det finns i så många olika former och går att arbeta i färskt så väl som torrt. Trä har egenskaper som gör att man med ganska enkla medel kan böja, forma och ändra utseendet på många olika sätt. Det känns som ett genuint material, det är en speciell känsla att hålla i ett trä objekt. Jag känner att det är ett material som jag förstår mig på. Jag förstår vad som händer i materialet när jag gör olika moment men jag har ändå otroligt mycket kvar att lär. Det är nog därför jag tycker om materialet så mycket.

Finns det något material som du inte har provat att jobba i med som du skulle vilja prova? 

Oj, det finns så många intressanta material. Jag skulle gärna gjuta i olika material och arbeta mer i metall.

kopp1

2lampor

Varför är det viktigt för dig att ditt arbete är hållbart?  

Jag är väldigt emot överkonsumtion och vill inte bidra till slit och slängbeteendet. Därför vill jag i det jag skapar förmedla att man kan förändra sitt beteende och den värld vi lever i. Jag vill skapa unika objekt som ska hålla länge och använda mig av material som inte har allt för stor inverkan på naturen. Om mina saker på något sätt kan väcka en tanke om att leva mer hållbart så har jag lyckats.

Vilka svårigheter kan man som konstnär stöta på om man vill jobba hållbart? 

Jag försöker att se det som en utmaning men det är klart att det kan vara svårare att få tag i material och att själva skapande processen kan ta längre tid. Det finns en stark drivkraft i svårigheterna med att jobba hållbart. Jag blir triggad av att behöva tänka till och fundera på hur man kan lösa olika problem.

Huovinenart, The waves we make

Till sist, vad händer 2016?  

Jag har precis startat eget och har en del projekt på gång men kan inte berätta så mycket om det i nuläget. För tillfället är jag en av deltagarna i grupputställningen Next Level Craft som visas på Svenska Ambassaden i Washington DC tills den 24 april. Utställningen består av 40 deltagares verk som sätter traditionella slöjdtekniker i ett annat sammanhang. Läs mer om utställningen här.

 

 

 

Du hittar Fredriks arbete på hans sida Huovineart
Och vill du, som jag, följa honom på instagram hittar du Fredrik här

Du hittar också fler av the waves intervjuer här.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Fredrik Andersson

More from The waves we make

Potatis

Det var i september vi gav oss iväg ut till Säby Gård...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *