Välkommen The nordic kitchen

Sofia är tjejen bakom den inspirerande bloggen The nordic kitchen. Hon har en kandidatexamen i medicinsk biologi och en kandidatexamen i näringslära och hälsa. Sofia är även diplomerad kostrådgivare. Numera bor hon tillsammans med sin sambo i Bromma utanför Stockholm, men från början kommer hon från Linköping.

The waves är väldigt glada att välkomna The nordic kitchen som en av våra bloggare. 

the nordic kitchen, the waves we make

 

Vad kommer vi att få läsa om på din blogg? 

På min blogg delar jag med mig av recept på vegetarisk mat, glutenfria och veganska bakverk och desserter, hudvårdstips och så en och en annan naturbild tillsammans med små glimtar från min vardag.

Sofias stora intresse är foto, och att vara ute i naturen med sin kamera är något av det bästa hon vet. Andra intressen är löpning, vandring, att resa, läsa böcker och såklart att laga mat och baka.

När började ditt intresse för mat? 

Jag älskade redan som liten att vara ute i skogen och plocka blåbär och smultron och på landet hade vi grönsaksland där vi odlade morötter och potatis. Jag tyckte redan då att det var roligt att baka, eller kanske framför allt att slicka i mig resterna av smeten. Mitt matintresse tog nog fart på riktigt på gymnasiet och efter det har det bara blivit större och större.

the nordic kitchen, the waves we make

the nordic kitchen, the waves we make
Sofia  har läst en rad kurser om miljö och hållbarhet, bland annat hur våra matvanor påverkar miljön.

Hur väcktes ditt intresse för miljö och natur? 

I nian på högstadiet såg jag för första gången filmen ”En obekväm sanning” av Al Gore och det var då jag fick upp ögonen för klimatförändringarna och jag minns att jag fick panik. Jag ville göra allt för att rädda planeten och jag har under åren samlat på mig mer och mer kunskap om både miljö och natur och ju mer man lär sig, desto mer intresserad blir man.

Vad tycker du mest om att laga för mat?  

Allt som är nytt är roligt, oavsett om det är grönsaksbiffar, en sallad eller ett bakverk. Men en stor sallad fylld med superfoods, spännande grönsaker och frukter är alltid roligt – och det blir alltid gott. När det gäller sallader lever jag efter principen more is more och det är kanske därför det är så roligt att göra just sallader. Men en god dessertpaj med sommarbär är ju också himla roligt att göra.

the nordic kitchen, the waves we make

the nordic kitchen, the waves we make

 

Och vilken rätt gillar du mest att äta? 

En god linsgryta med nybakat bröd eller ärtbiffar med en krämig risotto. Eller våfflor med bär. Eller falafel. Det finns så mycket gott!

Var hämtar du inspiration? 

Naturen är nog min största inspirationskälla, när jag är ute i friska luften är det som att hjärnan fylls med ny energi och jag får tusen nya idéer. Ofta ser jag också saker i tidningar, på hemsidor eller bloggar som jag vill göra en egen variant av och så experimenterar jag fram något baserat på det.

the nordic kitchen, the waves we make

 

Hur kommer det sig att dina recept är glutenfria?  

Det beror på att jag är allergisk mot gluten. När den allergin upptäcktes var utbudet av glutenfria produkter minst sagt skralt. Då var jag tvungen att göra allting själv och även om marknaden för glutenfria produkter exploderat de senaste åren föredrar jag fortfarande att laga allt själv, inte minst för att slippa socker och tillsatser.

the nordic kitchen, the waves we make

the nordic kitchen, the waves we make

 

Har du någon favoritråvara? 

Vad svårt att bara säga en, men måste jag välja säger jag nog kikärtor. De är perfekta som bas i grönsaksbiffar, kan användas i bakverk och såklart för att göra falafel och hummus.

 

Vad är hållbarhet för dig?

Som John Muir sa: Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.

Jag tycker hans quote sammanfattar hållbarhet på ett så himla fint sätt. För mig handlar det om att leva i balans med naturen och inte lämna något annat än just fotspår efter sig.

Du är också en av föreläsarna på The waves we make. Vem kan boka en föreläsning med dig?

Vill man lära sig mer om hur kroppen påverkas av vad vi äter eller vill man veta mer om hur våra matvanor påverkar miljön och planeten är man välkommen att boka mig här. Vill man ha en speciell inriktning på en föreläsning för att den ska passa ett visst tema (ex. vegetariskt, hälsosamt) eller målgrupp går det också att lösa.

Kolla in bloggen och säg hej till Sofia här 

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: The nordic kitchen

More from The waves we make

Kimchi quesadillas

Inspirerad av Marias inlägg om kimchi fries blev jag sugen på att...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *