Vegetariska kokböcker

Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp, och hon har en mission: att slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och framför allt pengar. I tre år har hon drivit den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen.

I kokboken Portionen under tian bjuder hon på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor. Det blir även 300-kronorsveckor med tillhörande inköpslistor och recept, samt allmänna stay cheap-tips för både storhandlingen, jobblunchen och utemiddagen. Om en med ute menar ute i naturen.

 

Att äta mer vegetariskt har vi lärt oss är bra för både hälsan, plånboken och miljön. Men hur får vi det att bli verklighet i vardagen? Med Nyfiken grön (2016) skapade Cecilia Blankens och Kristin Johansson sin egen moderna och lättsamma version av det vegetariska livet.

I denna uppföljare – Nyfiken grönare : smartare vego–  bjuder de på fler recept som imponerar på såväl den inbitne köttätaren som på barnen som fortfarande är skeptiskt inställda till det där med kikärter och grönkål. Författarna vill med enkla, smarta rätter visa att det inte är svårt att laga god vegomat.

Ett huvudfokus i boken är att använda och återanvända rester på ett smart sätt, för att spara både miljö, tid och pengar. Det spelar ju ingen roll hur bra mat vi väljer att laga om vi ändå slänger hälften! På så sätt kan en vardagsmiddag gå igen till en ny rätt nästa dag och rester från grillen förvandlas till en ljuvlig bakispizza. Med olika sides, inläggningar och röror skapas genvägar till att enkelt sätta ny smak på maten.

 

More from The waves we make

En sagolik julskog tar plats på Nordiska museet

Årets jultema på Nordiska museet är skog, där slöjdaren, författaren och arkitekten Pernilla Wåhlin...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *