Josef Franks flora på Sofiero

Den 30 april öppnar utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott som är beläget norr om Helsingborg. Utställningen, som pågår till den 20 september, görs i samarbete med Svenskt Tenn och djupdyker i formgivarens färgrika mönster från botanikens värld.

I Josef Franks mönsterflora blandas verkliga blommor som tulpan, förgätmigej och liljekonvalj med grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. I utställningen Josef Franks flora har Svenskt Tenns curator Karin Södergren kopplat samman Josef Franks blomstervärld med Sofieros tidigare innehavare, Kung Gustav VI Adolf, och hans ansenliga trädgårdsintresse och egenskapade herbarium.

– Blomman är i centrum både för Svenskt Tenn och Sofiero och vi har båda dessutom en historisk koppling till herbarium. Därför kändes det roligt att få utveckla Josef Franks herbarium – men i textila mönster. Genom arbetet med Josef Franks flora upptäckte jag att många växter är återkommande i Franks mönster och att mönstret Hawaii innehåller både tulpan, Liljekonvalj och Bellis, vilket förvånade mig säger Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn och för utställningen.

 

– Svenskt Tenn ägs sedan 1975 av Kjell och Märta Beijers stiftelse. En del av vårt uppdrag är att sprida kunskap om formgivaren Josef Frank, som är en av Sveriges genom tiderna främsta, och få fler människor att upptäcka honom och hans formgivning. När Sofiero hörde av sig om ett samarbete så kändes det som en fin koppling med Josef Franks mönster inne i slottet och med Sofieros slottsträdgård utanför, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Josef Franks flora visas i slottets utställningsvåning från 30 april till 20 september 2020.

Svenskt Tenn

Sofiero slott och slottsträdgård

More from The waves we make

Meet the waves new blogger, with a passion for legumes, Divya Jagasia

Name Divya Jagasia Family My family in Sweden and my cat that...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *