Återskaparna

Idag är det premiär för det helt nya programformatet Återskaparna, som leds av programledarduon Erik Haag och Lotta Lundgren. I åtta avsnitt får tittarna ta del av gripande historier och livsöden när gamla, slitna och mycket speciella föremål får ett helt nytt liv genom skickligt hantverkeri.

 – Återskaparna är ett väldigt hoppfullt program. Jag tror att det finns något läkande i att laga saker istället för att slänga dem, och jag tycker att det här programmet bevisar det, säger Erik Haag inför premiären på TV4 och TV4 Play.

– Programmet visar också människors förmåga att använda saker som slags stolpar i berättelsen om den egna historien. Att göra vissa föremål till en betydelsefull del av dem själva, är väldigt berörande och inspirerande tycker jag, säger Lotta Lundgren.

Återskaparna är Erik och Lottas första programformat som de leder på TV4 och i Återskaparnas verkstad finns sju av landets absolut främsta hantverkare. Alla sju är experter inom olika områden och i verkstaden hittar man allt från en urmakare, skräddare, metallhantverkare, möbelkonservator och leksaksreparatör. Förutom de sju hantverkarna så får verkstaden hjälp av en lång rad andra experter när det behövs.

– Det var väldigt lärorikt att få hänga med hantverkarna i verkstaden. Det kändes som att ingenting var omöjligt för dem. Och så hjälptes alla åt hela tiden. Man blev glad bara av att se på. I verkstan fick ett serietillverkat gökur eller en trasig skinnjacka precis lika omsorgsfull behandling som en exklusiv designklassiker, säger Erik Haag.

– Återskaparna är ett program som jag tycker man ska se tillsammans hela familjen. Att se hur noggrant till exempel en urmakare jobbar är roligt för alla. Det känns nyttigt också att få ett annat perspektiv på sakernas värde, det som är värt mest är kanske inte det som kostar mest utan betyder mest för nån, säger Lotta Lundgren.

I varje avsnitt får verkstaden besök av tre olika personer som tagit med sig ett trasigt eller skadat föremål. Föremålen kan var allt ifrån en skruttig vespa till en sliten nalle eller ett repigt bord men alla föremål har av olika anledningar fått en central betydelse och har ett starkt personligt värde för de människor som lämnar in dem. Men det blir också en hel del tips och trix på hur alla där hemma kan vårda och ta hand om föremål man håller extra kära.

Återskaparna har premiär tisdagen den 9 mars kl. 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Hantverkarna i Återskaparnas verkstad:

Fia Fox, 57 år, tapetserare (verksam på söder i Stockholm, född i Sandhem i Västergötland)

Fredrik Larsson, 50 år, urmakare och finmekaniker (verksam i Motala, uppvuxen mellan Motala och Vadstena)

Jon Bjellerup, 33 år, möbelkonservator (verksam i Vasastan, från västkusten i Skåne)

Lina Linnell, 46 år, möbelkonservator (verksam i Vasastan, uppvuxen i Stockholm)

Nisse Stormlod, 42 år, metallhantverkare (verksam i Blekinge, med rötter i Hälsingland)

Said Bahhi, 60 år, skräddare (verksam på Kungsholmen i Stockholm, född i Syrien)

Anneli Hogreve, 58 år, leksaksreparatör (från Åkersberga-Österåker, född i Solna)

More from The waves we make

Skönhet till vardags – En odyssé över Estrid Ericson och hennes livsverk Svenskt Tenn

I boken Skönhet till vardags följer författaren Anita Lignell Du Rietz Svenskt...
Read More

1 Comment

  • Låter som ett väldigt intressant program och helt rätt idé – att ta tillvara det som redan finns.
    Får ju också kunskaperna om att ta hand om saker att leva vidare.
    Bra gjort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *