1 KVM LIN

1 KVM LIN är nu också ett nordiskt projekt med syfte att sprida kunskap om linet – odling, beredning och slöjdande. Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

Intresset för 1 KVM LIN har vuxit explosionsartat. Från regionalt projekt med 700 odlare i Västra Götaland 2020 till 6 000 odlare från hela Sverige 2021. I år blir projektet nordiskt.

Sätter textil i ett större sammanhang

1 KVM LIN förenar odlingsintresse och skaparglädje samtidigt som det ökar medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.

– När du får insikt i vad textil är, i det här fallet en liten påse med frö som växer och blir en urstark fiber, så kommer du att uppskatta textil mer, se på handdukarna på loppmarknaden på ett annat sätt och sätta textil i ett större sammanhang, säger Hillevi Skoglund som var med och startade projektet i Västra Götaland.

Så gör du för att vara med och odla lin 

Alla som anmäler sig till projektet behöver en påse linfrö. Du anmäler dig till närmaste hemslöjdsförening eller regionala hemslöjdskonsulent/utvecklare och får då odlingsbeskrivning och instruktioner om hur du beställer dina fröer.

För mer information om projektet, kontakta nationella arbetsgruppen:

Här kan du läsa mer om hur du anmäler dig 

Linbrev håller dig uppdaterad

Vi skickar löpande fakta, tips och kuriosa om lin och linodling i nyhetsbrev till alla odlare under hela projektets gång.

Efter att linbreven skickats ut publiceras de här på hemsidan.

Odlingsskyltar att ladda ned

Här finns 1 KVM LINs odlingsskyltar att ladda ned och skriva ut.

Odlingsskylt i A4-format

Odlingsskylt i A5-format

 

 

 

 

 

 

 

Någon som gillar att jobba med lin är Lina Sofia Lundin, konstnär och pedagog, som arbetar med naturlig färgning. Läs the waves intervju med Lina Sofia här. 

 

More from The waves we make

Försommar i kolonin.

                Vår “bi-bar”. En bevattnare...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *