On the Ending of Species på Picture This Gallery

Den 24 februari öppnade ett av Skandinaviens största gallerier dedikerat till fotokonst. Med hela 700 kvadratmeter galleriyta och utställningar av världens ledande fotokonstnärer etablerar sig Picture This Gallery som ett av Skandinaviens främsta gallerier för fotokonst i Tvålpalatset vid Mariatorget, Stockholm. Först ut är konstnären Helena Blomqvist med den nya serien On the Ending of Species. En serie verk som reflekterar djurvärldens syn på människan och människan förhållande till naturen. De nya verken tillsammans med en retrospektiv över Helenas tidigare verk täcker hela den stora salen på galleriet. 


Helena Blomqvist, född 1975 i Smedjebacken, Dalarna, är en svensk konstnär och fotograf. Hennes verk har visats i Sverige och utomlands under de senaste femton åren. Hon finns bland annat representerad i Statens konstråd och Hasselbladstiftelsens samlingar och har haft ett flertal större soloutställningar.

– Mina fotografier visar drömlika scenerier med ett filmiskt bildberättande där jag jobbar intuitivt och försöker fånga stämningar från vår samtid. Med stor noggrannhet bygger jag för hand upp en egen värld bestående av små scenografier till mina fotografier.


– Varje fotografi är en del i en svävande narrativ, som en stillbild ur en film. Scenografierna är spelplatsen och förstärker historierna jag berättar, visas ibland som installationer vid mina utställningar. Jag använder mig av specialtillverkade skulpturer som ofta blir till karaktärer i mina verk. Mitt sätt att arbeta med fotografi är experimentellt och utforskande då jag konstant försöker utveckla mitt bildspråk. Utgångspunkten i mitt skapande är mitt förhållningssätt och relation till fotohistorien, samt en civilisationskritik med en humoristisk ingång där jag lyfter fram bortglömda personer ur periferin. Mina fotografier ger uttryck till ett existentiellt tillstånd, ett sökande, en insikt om att vår tid på jorden är begränsad.

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar under antropocen. Varje bild utgör en del av ett större narrativ där hotade djurarter har huvudrollerna. Hos människan har det alltid funnits en längtan efter en annan, förhöjd och bättre värld i livet efter detta. I fotografierna finns poetiska visualiseringar av övergången till en värld bortom denna: de sälla jaktmarkerna, regnbågsbron, de eviga vidderna och sökandet efter var paradiset skulle kunna finnas geografiskt. Strävan efter en magisk lösning; portalerna som kan ta dem med till en bättre plats. Säkert förnimmer också djuren denna längtan. De vandrar omkring och betraktar brandhärjade och uttorkade platser på jorden. 


Bildsviten är en sorgesång över det stora försvinnandet av jordens
djurarter och kröns av bilden med den enorma djurkyrkogården för de utrotade och hotade arterna. I fotografierna med de dykande, människoliknande grodorna knyts livets ursprung i havet samman med dess annalkande sammanbrott. Här finns även en allmänmänsklig symbolik, som med den oroliga pangolinen som irrar omkring med ett svart moln ovanför sig, eller den bandagerade schimpansen i sin lilla rullstol. Ofta har min konst rört sig kring teman som miljöfrågor, vetenskap, minnesbilder, drömmar, och tidens obevekliga gång. 

En ändling är den sista kända individen av en art eller underart. När ändlingen dör,försvinner med den hela arten.

Picture this gallery kommer att visa 8 till 10 nya unika utställningar per år. Utställningarna är öppna för allmänheten och alla verk är till salu.

– Vi är ett kommersiellt galleri och vår affärsidé är att vara bäst i Norden på fotokonst. Vi har ett unikt nätverk i fotovärlden och vi kommer att erbjuda samlare och konstintresserade möjligheten att uppleva och köpa fotokonst i världsklass, säger Oscar Otteborn, VD på Picture This.

Bakom satsningen ligger Picture This Art – en internationell plattform och marknadsplats för fotografi grundad av Oscar Otteborn, (VD) Moon-Suck Song (grundare av den digitala byrån Panagora) samt succéentreprenörerna Jan och Per Broman, legendariska i fotovärlden som grundare av Fotografiska.

– Vår ambition med Picture This är att göra fotografi i världsklass tillgängligt för alla. Första steget var att etablera en digital och global plattform och marknadsplats för fotokonst i och med lanseringen av www.picturethis.art. Nu tar vi nästa steg och etablerar ett fysiskt galleri där man kan uppleva och köpa världens bästa foto. Det känns naturligt att vår första fysiska plats öppnar i Stockholm som är vår hemmamarknad och som blivit ett epicentrum för fotografi i världen, säger Jan Broman, styrelseordförande och medgrundare av Picture This.

Besök galleriet på Sankt Paulsgatan 29, Stockholm.

More from The waves we make

Bubblande äppelmust

Nu lanserar GodDryck en alkoholfri mousserande äppelmust på enbart svenska äpplen. Som...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *