Fashion Loop Almedalen – en kurerad secondhandgarderob

Under Almedalsveckan 2024 lanseras Fashion Loop Almedalen – en kurerad lånegarderob dit talare och andra som vill synas under veckan är välkomna för att låna sina kläder. Budskapet är ”Köp inget nyproducerat” och syftet med satsningen är att främja cirkulär och hållbar konsumtion. I lånegarderoben hittas plagg och smycken från utvalda secondhandbutiker, perfekt för talaruppdrag. Initiativtagare är Backing The Future, Purpose PR & Kommunikation, Telge Återvinning samt Medveten Konsumtion.

Varje plagg och accessoar i garderoben är unikt, secondhand eller upcyclad, och finns endast i ett exemplar. Målgruppen är kvinnor och män som vill bidra till en hållbar och cirkulär konsumtion genom att låna i stället för att köpa nya kläder.

“Världen har redan producerat tillräckligt med kläder för att klä sex generationer framåt. Det är dags att vi börjar konsumera på andra sätt och skaffar oss nya shoppingbeteenden. Genom att låna och återanvända kläder kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid och i Almedalen gör vi detta till norm. Kanske allra viktigast ändå är att plaggen i vår garderob kommer vara otroligt stilsäkra så garderoben kommer attrahera både personer som vill göra hållbara val och de som enbart är ute efter en snygg outfit”, berättar Jennie Grute, generalsekreterare, Medveten Konsumtion.

Genom att lyfta fram nya hållbara affärsmodeller vill vi inspirera konsumenter och producenter till att ställa om och på så sätt minimera avfallet. Samarbetet kring lånegarderoben är en symbol för att samarbete behövs för en omställning: alla aktörer på textilmarknaden är en del i värdekedjan som kan skapa förändringen vi behöver för en hållbar och cirkulär konsumtion. Tillsammans förändrar vi världsbilden”, säger Felicia Hellström Kund och Marknadschef Telge Återvinning

I garderoben kommer även frisörer från miljöcertifierade salongen Green Heads finnas på plats för att erbjuda styling. Mellan lånen rengörs plaggen med hjälp av Pure Effects tvätt-spray med bioteknik. Att låna plagg är kostnadsfritt och kunderna betalar genom att posta en bild med #FashionLoopAlmedalen och tagga butiken det kommer ifrån.

I garderoben hittas plagg och accessoarer från:

Slowfashion-appen
Stina Löving
Ninas Nuggets
FLIKK.archive
Vintage Vitalité
Em’s secondhand
Green little heart
Gotland Garbage
Artikel2
Tretorn
Borås Science Park

More from The waves we make

Vildplockat

Niki Sjölund har arbetat som kock i Stockholm men har de senaste...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *