Petter Bergström är landskapsarkitekten med brinnande intresse för ätliga växter, och som skrivit boken Safthushållning. Här ger Petter sina tips till dig som är intresserad av att börja safta själv.
Petters 8 bästa tips till dig som vill börja safta.
1) Använd bär som är på gränsen till övermogna till kokt saft, och de som precis mognat till rårörd.
2) Om du inte ska göra sylt på resterna behöver du inte vara så noga med rensningen om saften ska kokas.
3) Koka inte längre än vad som behövs för att få ut saften.
4) Minska koktiden genom att krossa bären eller frukten för hand.
5) Gör eftersaft eller sylt på den överblivna bärmassan om det finns smak och fukt kvar.
6) Minska inte på sockret eller de sura ingredienserna om du ska spara saften – de behövs för konserveringen.
7) Slarva inte med att sterilisera flaskorna, och förvara dem svalt och mörkt om du ska spara dem mer än några veckor.
8) Saft som ändå börjat jäsa blir ofta ett gott “vin” om de får jäsa ut.
Och köp boken förstås, för ännu mer inspiration & tips!
Besök Naturator
Och kolla in Petters blogg Biofilia här