Jag hälsar på i norra Fornbro. Klappar katter och plockar mat som vanligt. Här är delar av dagens skörd – backskärvfrö, kärleksört och vårbrodd.
Idag blev det picklat backskärvfrö till middag. Till detta serverade jag grillad halloumi, matråg med rödbeta samt sallad på kärleksört. Meget gott, förutom matrågen!
Picklat backskärvfrö
3 dl backskärvfrö
3/4 dl rödvinsvinäger
1 tsk honung
1 liten vitlöksklyfta
Grovhacka örterna. Hacka vitlöken. Blanda vinäger, honung och vitlök tills honungen löser sig. Häll lagen över örterna och ställ i kylen ett par timmar. Klart!
Backskärvfrö (Thlaspi caerulescens) är en växt i familjen Brassicaceae. Samma familj som kål och ruccola tillhör. Den växer lite överallt, gärna i ängs och hagmark och ser, när den blommar, på håll ut som en liten vit boll. Blommar gör den tidigt på våren. Backskärvfrö växer ofta i stora bestånd, vilket gör att en med gott samvete kan plocka en del. Läs mer om backskärvfrö på virtuella floran. Jag har aldrig testat att tillaga den här växten, utan har avnjutit den rå i sallad. Själva växten smakar inte jättemycket, men ändå typ gott. Lite som ärtor kanske. Blommorna och senare frukterna har en ganska pepprig smak. Jag skördar växten från att de första bladen kommer upp tills att den släpper sina frön. Avlägsna gärna nedersta delen av stjälken på äldre plantor, så slipper du tugga i tusen år.
Här växer den:
Ut och plocka nu, innan det är för sent!