Inget nytt under solen, eller?

 

TRÅD: Vilka är ni som ligger bakom Under The Same Sun?

Vi som driver Under The Same Sun är Anna Engellau och Emelie Lindgren, Anna med en bakgrund inom Filmproduktion och Emelie inom PR. Det hela började för drygt ett år sedan, med ett ”Hej!” under en yogaklass. Vi började prata om yogakläder och vad som saknas på marknaden vad gäller kombinationen stil, passform, kvalité och miljötänk. Dagen efter startade vi igång det som idag är Under The Same Sun.

UTTS-porträtt1

TRÅD: Varför är det viktigt för er att er produktion är hållbar?

Att hitta ett sätt att jobba hållbart var en förutsättning för om vi skulle trycka på play eller inte. Det är viktigt för oss, för våra kunder och för kommande generationer att jobba på ett sätt som tar ansvar för samhället och miljön. Vi dök in i modebranschen med nya ögon och upptäckte snabbt att kombinera mode med hållbarhet är en utmaning, men inte omöjligt. Till exempel mailade vi över 100 tygleverantörer innan vi hittade ett företag som var beredd att tillverka vårt tyg under de förutsättningar vi ville. Vår erfarenhet är att om man som nystartat litet företag väljer att jobba på ett mer hållbart sätt, innebär det en längre process och större ekonomiska risker. Man måste vara modig, envis och inte låta sig slås ner av ett nej. Men belöningen är att vi tillsammans banar ny väg med en mer hållbar syn på klädproduktion och konsumtion. Vi kan redan nu se stor skillnad hos våra leverantörer och ett större sortiment av miljövänliga tyger, tack vare att vi alla tillsammans, både som modemärken och som konsumenter, blir fler och fler som frågar efter mer hållbara alternativ.

UTSS_SS15_013_v2
TRÅD: Hur ser ni på er roll som hållbara förebilder eller opinionsbildare?

Vi har ingen utbildning inom hållbar utveckling utan lär oss längst vägen och följer vår inre kompass. Att jobba hållbart är en outtömlig möjlighet som är i ständig förnyelse och förändring. Vår förhoppning och övertygelse är att de diskussioner vi för och den information vi tar in, bearbetar och sprider leder till att vi får med oss fler och fler på tåget mot hållbarhet, där vi tillsammans kan bana ny väg, och där vi som konsumenter börjar ställa frågor och krav.

TRÅD: Vad är det som gör Under the same suns produkter mer hållbara än andra?

Vi jobbar med tidlös design och hög kvalité för en lång livslängd på plaggen och använder oss uteslutande av tyger som är ett bättre val för miljön och som går att återvinna. För att skapa när och långsiktiga samarbeten så besöker vi alla de fabriker vi jobbar med och med miljömärkningar och information om plagget uppmuntrar och hjälper vi kunden att göra medvetna val. Vi väljer dessutom återvunna material i allt från visitkort till de paket vi skickar våra plagg i.

TRÅD: Är det en slump att det är just yogakläder ni gör? Finns det en koppling mellan vad ni gör och yogans filosofi?

Yogan är en viktig del av våra liv och vi båda saknade ett utbud av yogakläder som appellerade till oss och som också går ihop med de värderingar vi har. Konsumenter inom yogan ligger i framkant vad gäller hållbarhet, och det är snarare ett måste än ett undantag att yogakläder tillverkas med miljön i åtanke.

Text: Jennie Johansson
Foto: Peter Edqvist

Tags from the story
,
Written By
More from TRÅD

En revolt mot dålig kvalitet

Maria Svensson hade länge tyckt att det saknades ett märke som förenade...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *