Varm vinter

Purjolök

Det är verkligen riktigt läskigt att det är så varmt. Nu, när det egentligen ska vara vinter. Och ja, vi vet att december kan vara varmt ibland och att det kan finnas andra orsaker till det än klimatförändringar som följd av växthuseffekten, men nu är det snart tre år sedan sist vi hade ordentlig tjäle på vår odlingslott, och enligt statistik över längre tid så är mönstret, som de flesta ju vet, ännu mer tydligt. Tittar en på jordens årsmedeltemperatur så har 29 av de 35 varmaste åren sedan 1880 inträffat efter 1980. Och koldioxidutsläppen inte bara ökar, de accelererar. Något som även gäller utsläpp orsakade av Sveriges befolkning, trots att utsläppen inom Sverige eventuellt peakat (mycket av våra utsläpp sker utomlands genom det vi konsumerar).

Det kan vara svårt att inse vad temperaturökningen egentligen leder till, men en bok som pedagogiskt redogör för konsekvenserna är Sex grader av Mark Lynas, som baseras på ett stort antal vetenskapliga artiklar. Den är visserligen från 2007, men rönen i den har tyvärr stärkts sedan dess.

Ingen är perfekt, men vi tror att vi alla måste ha miljön och klimatet i åtanke när vi fattar beslut om olika saker i vardagen. Vi är också övertygade om att det, utöver det som var och en själva kan göra på individnivå, krävs kraftfulla politiska styrmedel och en omställning av hela samhällssystemet om klimatförändringarna ska gå att bromsa. Hoppas nu innerligt att avtalet som slöts på klimatmötet i Paris idag leder fram till en verklig vändning i praktiken.

Jord-25C3-25A4rtskockor

Trots att jag egentligen önskar att det inte vore så här varmt, kan jag inte låta bli att glädjas en aning åt att det fortfarande går att skörda. Idag blev det både purjolök och jordärtskockor, och dessutom hittade jag ett par bortglömda rättikor och några potatisar.

/Olof

Tags from the story
,

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *