Naturlig färgning

Det var en söndagseftermiddag när vi träffades hemma hos Petra på Slow creations. I ett vardagsrum i Hornstull fick vi botanisera bland färgade tyger och olika material. Bläddra i litteratur och titta i pärmar med färgprover.

IMG_3042

 

IMG_3044

 

IMG_3043

 

Vi skrev namnlappar och lyssnade på Petra när hon berättade om naturlig färgning och vad som skulle hända under eftermiddagen.

 

IMG_3049

 

IMG_3055

Petra hade dukat upp med blommor, granatäpplen, lökskal, kapsyler, rödkål, ståltråd och annat som vi fick färga med. Vi fick bomullstyger och sidentyger och sedan var det bara att  välja vad vi skulle färga våra tyger med.

IMG_3046

 

IMG_3065

 

IMG_3057

IMG_3058

Jag valde bland annat granäpplen, rosenblad, gurkmeja och rost som kapsyl och ståltråd. När man var nöjd med sina ingredienser på tyget rullade man ihop det till ett litet knyte. Och sen virade man tråd runt. Vissa valde att vira med ståltråd istället.

IMG_3073

 

IMG_3063

 

Sedan skrev man namnlapp på sina knyten och tog med dem ut till köket där vi skulle lägga dem i hett vatten. Det fanns en kastrull för knyten med rost och en kastrull för knyten utan rost.

IMG_3067
IMG_3087

IMG_3090

 

När våra tyger legat i kastrullen i en dryg timme var det dags att ta upp dem. Det var så spännande att veckla upp tygerna och se vilken färg och vilket mönster som utvecklats. Och alla blev så klart så olika.

IMG_3095

IMG_3089

IMG_3152

IMG_3153

 

Jag är såld. Har redan planerat att färga några gamla sjalar som jag har liggandes här hemma och som inte är använda på länge. Tror jag kommer köra gurkmeja och ganska mycket rost. Sen skulle jag vilja få en blå ton också. Kanske stockros. Men framför allt vill jag använda det som vi ändå har här hemma. Som avocadoskal och andra rester.

Text och foto: Helena Johnzon Dahl

 

Indigo workshop 

Intervju med Lina Sofia Lundin och naturlig färgning 

 

 

 

More from The waves we make

Surtantens 3 bästa syrningstips

“Surtantens syrade” tillverkar mjölksyrade grönsaker av ekologiska råvaror. Surtanten är baserat i...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *