Johanna Törnqvist, Project Precious Trash

Johanna Törnqvist arbetar med textilt konsthantverk som utgår från återbrukat textilt material och återvunnet förpackningsmaterial i plast. Just nu är hon aktuell med utställningen  Project Precious Trash, där hon väcker tankar om konsumtion och hållbarhet.

Namn: Johanna Törnqvist
Gör: Textilkonstnär
Bakgrund: Modedesigner/Konsthantverkare
Bor: Gnesta.
Intressen: Sy!
Aktuell: Utställningen Project Precious Trash

johanna project trash
Johanna Törnqvist. Foto: Tomas Björkdal

Du är aktuell med utställningen Project Precious Trash. Berätta om den!

Det är en utställning om kläder och konsumtion som jag arbetat med i två år. Jag har samlat in skräp från olika personer som konsumerar mycket av en vara, fotograferat filmat och intervjuat konsumenterna om deras konsumtion och tankar kring det. Jag har därefter sytt ett klädesplagg av deras skräp oavsett hur svårt eller fult materialet har varit. Målet har varit att uppgradera skräpet och genom hantverket göra ett material som inte annars har något värde värdefullt.

Jag hoppas med utställningen väcka tankar kring textil konsumtion, mode, hållbarhet och hur vi värderar olika material. Utställningen är ett samarbete med Fredrik Sederholm som fotat och Tomas Björkdal som filmat.

Vad har du fått för reaktioner?

Jag är på plats varje lördag och har haft många intressanta diskussioner med besökarna kring sophantering, klädkonsumtion och textilindustrin. Många har gått därifrån och funderat över vad de konsumerar och hur de konsumerar. Flera deltagare i projektet har också påverkats och ändrat sina konsumtionsmönster under projektets gång.

 Project Precious Trash

Hur kom det sig att du började arbeta med återbruk? 

Jag har arbetat med återbruk i ca 10 år. Det började med att min mormor gick bort och hos henne hittade jag mängder av saker hon sparat för att återanvända som avsprättade knappar från gamla kläder, spets från gamla lakan , presentsnören och mycket annat. För mig blev det en skatt att ta vara på och en utmaning att använda de till något. Eftersom det bara var små bitar blev det smycken.

Vad är skräp egentligen?

Egentligen är ingenting skräp om vi vet hur vi kan återanvända det! Men idag finns ett överflöd att skräp och förpackningar som inte har något andrahands värde.
Hela fungerande kläder är i alla fall inte skräp. Idag slänger vi svenskar i genomsnitt 75 plagg per år och vi har de senaste 10 åren fördubblat vår klädkonsumtion. Jag blir upprörd när vi slänger och köper nytt hela tiden bara för att vi har råd. Och på andra människors bekostnad eftersom de flesta av oss ändå vet att köper vi en t-shirt för 50 kr så har den som gjort den inte fått ok betalt.

När började du tänka konsumtionskritiskt? 

Det är ganska nytt, när jag var ung tänkte jag inte så mycket på de här frågorna. Däremot har jag alltid köpt second hand.
Mitt eget konsumtionsmönster har nog inte ändrats under projektets gång, men däremot innan. Att själv bli mer medveten gav mig viljan att göra det här projektet och att undersöka de här frågorna.

 Project Precious Trash

Vad betyder hållbarhet för dig?

Att inte slita på vår omgivning i onödan, att tänka efter och göra medvetna val. Jag älskar vackra kläder och att fylla mitt hem med saker jag tycker om, men jag behöver inte tära på min omgivning för det.

Vilka svårigheter kan man som konstnär stöta på om man vill jobba hållbart?

Materialval tänker jag och i vissa fall produktion. För mig är det inga problem för jag gör allt själv och köper bara begagnat material. Däremot är det inte ekonomiskt hållbart vilket kan få vissa konsekvenser.

Finns det något material som du inte provat att arbeta med, som du är sugen att prova?

Ja massor! Jag ser möjligheter i alla material! Jag är en samlare och när man börjat samla finns det inget stopp.

 Project Precious Trash

Vad inspirerar dig?

Jag blir inspirerad av begränsningar. Jag tycker om begränsningen i att få ett material som jag inte vet vad jag ska göra med. Jag experimenterar och provar mig fram tills jag hittat en lösning.

Hur skulle du beskriva din egen stil?

Jag har alltid haft en förkärlek för folklore och har alltid inspirerats av folklore i olika kulturer och hur de liknar varandra.

Till sist, vad händer i höst?

Utställningen fortsätter till Form/Design Center i Malmö. Därefter blir det en hel del föredrag och workshops på bl.a. Marabouparken och ReTuna Återbruksgalleri. Och så håller jag på att färdigställer scenkläder till en teaterföreställning med Långsjö Teater som bl.a. tar up frågor kring hållbarhet.

Ta en titt på Johannas sida här.

Läs fler av the waves intervjuer här.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Fredrik Sederholm

More from The waves we make

Sommarhäng i Steninge

Vi spenderade några sköna sommardagar i Steninge. En litet samhälle i Halland,...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *