5 utställningar att se i höst

Flora supersum, Rosendal. 

flora-supersum the wvaes we make
Flora supersum, foto: Lena Granefelt

Lena Granefelts fotografiska projekt Flora supersum är en poetisk undersökning av växternas liv efter blomning och frösättning.  I Lena Granfelts motiv möts liv och död i samma gestalt, i växternas fröställningar, i trädgårdens förfall.

Flora Supersum på Rosendals trädgårdar pågår till 13 november.


Närodlad design, Svenskt tenn.

reijmyre-1-st
Reijmyre glasbruk i Östergötland producerar både historiska och nyformgivna glasprodukter för Svenskt Tenn. Foto: Pressbilder, Svenskt tenn

Följ med bakom kulisserna när Svenskt tenn besöker fem svenska verkstäder som tillverkar möbler, glas, mattor och tennföremål åt företaget sedan decennier. Syftet är att visa den värdefulla hantverkskunskap som finns i Sverige, samt hur materialval och tillverkningssätt gör skillnad för både människor och miljö.

Utställningen Närodlad design pågår till och med 6 november i butiken på Strandvägen 5 i Stockholm.

Läs mer om utställningen här.

Härproducerat, Form/Design Center. 

Härproducerat the waves we make
Foto: Pressbild Form/Design Center

Lokalproducerat är ett allmänt känt begrepp inom matvärlden men när det kommer till produkt- och designbranschen är det inte lika vedertaget. Denna utställning presenterar en kollektion; Beyond Local, som består av bruksföremål för hemmet som är skapade i samarbete med lokala tillverkare. Objekten är så kallat ”baklängesdesignade”. I motsats till normal praxis, där ett föremål formges och sedan tas som skiss till tillverkaren, har designprocessen bakom dessa objekt börjat hos tillverkarna.

Utställning finns att besöka på Form/Design Center i Malmö fram till 6 november.

Tidigare utställning hos Form/Design Center var Johanna Törnqvists “Project Precious Trash”, ett projekt om kläder och konsumtion. Du hittar intervju med Johanna här.


Stilmedvetens utställning, Teknikens Hus. 

kladberget
De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats och med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor.Utställningen vill vi belysa de problem som vår snabba och höga konsumtion av kläder orsakar.

Du hittar utställningen på Teknikens Hus, Luleå till och med 26 november.   När utställningen fanns på plats i Stockholm tog The waves we make ett snack med Erika Granstrand, inspiratör och administratör på Stilmedveten – läs om det här. 


Berusande trädgård: Odla drickbart, Spritmuseet.

berusande-tra%cc%88dga%cc%8ard-jpg-form-annika-lyth
Foto/Källa: Annika Lyth

Med utställningen ”Berusande trädgård: Odla drickbart” vill Spritmuseum berätta historien bakom drycker och växter, om trädgårdslängtan och om odlingens lisa för själen. Och självklart om de drycker som trädgården kan inspirera till; ekologiska och hemmagjorda drycker, välgjorda, snygga och smakrika drinkar (med eller utan alkohol), smaksatta med sådant som växer i skog, mark och trädgård.    

Du hittar utställningen på Spritmuseum fram till den 8 januari 2017.

Av: Helena Johnzon Dahl

More from The waves we make

Sommarhäng i Steninge

Vi spenderade några sköna sommardagar i Steninge. En litet samhälle i Halland,...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *