Ta hand om din väska – så gör du

Vi är ofta villiga att spendera lite mer på en dyrare väska än någon annan garderobskomponent. Och vi motiverar ofta köpet med ”jodå, denna väska kommer hålla i flera år!” vilket såklart leder oss till dagens ämne. Att lära sig bevara sin väska så att den faktiskt ska kunna hålla i flera år. Här delar Anna Fermo med sig av fyra enkla steg du kan vidta för att se till så att dina dyrgripar håller sig i toppskick de kommande åren.

så tar du hand om din väska
Ally Bag Maxi – eco Camel

 4 enkla steg  

1. Behandla materialet

Är din väska gjord av Läder? Konstläder? Mocka? Behandla materialet därefter! Men följ trestegsmetoden, det vill säga rengör först, impregnera sedan och avsluta med att vårda din väska med rätt produkter för ditt material.

Äkta läder

Gör det till en vana att regelbundet torka av din väska med en lätt fuktad trasa för att rengöra lädret. Se till att inte gnugga för hårt under rengöringen! Har väskan en fettfläck ska du å andra sidan undvika vatten. Istället bör du torka bort fettfläckarna med en trasa. Medan din läderväska fortfarande är lite fuktig efter rengöringen ska du passa på att använda ett neutralt läderbalsam. Önskar du bättra på färgen finns det särskilda krämer för det. Låt sedan väskan torka i lugn och ro i rumstemperatur. Skynda aldrig på torkprocessen med en hårtork eller genom att ställa väskan framför ett element eftersom att det kan skada lädret.

Konstläder

Använd en lätt fuktad trasa för att rengöra konstläder. Har du envisare fläckar kan du blanda i lite mild såpa och försiktigt gnugga bort problemet. Se till att inte gnugga för hårt! Torka sedan bort överflödig såpa eller vatten från väskan med en torr trasa.

Mocka

Behöver du göra en enklare rengöring av din mockaväska är ett tips att koka upp vatten och låta mockamaterialet ångas. Ångan hjälper till att lyfta fibrerna i materialet vilket fungerar snabbrengörande och du kan sedan enkelt rugga upp mockan och rengöra med en mjuk borste. Avsluta med att impregnera din mockaväska för att skydda den mot regn, smuts och väta. Använd gärna en ofärgad impregnering om du ska impregnera ljus mocka.

Canvas

Har din canvasväska fått en fläck är mild tvål på en bomullstrasa din bästa vän. Dutta försiktigt på själva fläcken och inte runtom för att förhindra fläcken att bli större. Är det en riktigt envis fläck kan du försiktigt gnugga med en liten tandborste. Glöm inte att impregnera din canvasväska för att göra den mer regntålig. Testa alltid på ett mindre synligt område först och låt sedan väskan torka i rumstemperatur.

2. Förvara väskan på rätt sätt

När du inte ska använda väskan på ett tag är det viktigt att du förvarar väskan på rätt sätt för att förlänga livslängden. Fyll väskan med papper så att väskan bibehåller formen hela sin livslängd. Har väskan tappat sin form är det svårt att återfå den. Har du trångt i garderoben kan du alltid förvara en tjockare tröja i väskan istället för papper. Väskan kommer oftast med en dust bag, se till att använda den! Dust bags är inte bara en del av en snygg förpackning utan har som syfte att skydda din väska från damm och smuts. Har du ingen dust bag kan du istället använda ett bomullsörngott.

ta hand om din väska
Karelia Weekendbag

3. Organisera ditt innehåll

Organisera ditt innehåll på insidan med en mindre clutch eller necessär för att undvika en massa krimskrams i botten på din väska. Se även till att du förvarar dina bläckpennor i ett pennskrin då bläckfläckar inte är roliga att handskas med. Inte nog med att det snabbt blir rörigt och stökigt utan, det kan också bidra till onödigt slitage på insidan. Bär du med dig flytande produkter som parfym, krämer, läppglans är det också smart att förvara dessa i en egen sminkväska som klarar väta. Det vore tråkigt om något läckte och det rann ut i väskan.

4. Direkt solljus, handkräm och annat att undvika

Vi är många som jagar solen men har du en dyr läderväska ska du inte låta den stå framme i direkt solljus. Solljuset får nämligen lädret att blekna, ändra färg och verkar uttorkande. Undvik även att använda handkräm när du är ute på vift. Handkrämen gör handtagen oljiga och fettfläckarna blir oundvikliga. I värsta fall blir handtagen mörkare än själva väskan och kan spricka. Se därför till att smörja in handtagen med en oljeresistent kräm! Undvik att bära din väska i spöregn. Råkar himlen öppna sig när du är ute ska du torka av den med en torr trasa när du kommer hem, fylla väskan så att den håller formen och genast låta den torka i rumstemperatur.

Stil och ansvar finns på instagram:  stilochansvar & schysstva .
Schysstva finns även på youtube. 

3 tips på hur du skapar en hållbar garderob

Så tar du hand om dina jeans  

Läs intervjun med Anton Sandqvist som grundade väskföretaget Sandqvist

More from The waves we make

NK:s möbler, en utställning på Sörmlands museum

Under nära sju decennier tillverkade NK sina möbler i Nyköping. Den 11...
Read More

2 Comments

  • Hej,
    Hittade en weekendväska från Svenskt Tenn längst in i garderoben. Det är tyg och lite läderdetaljer. Den behöver tvättas…. Har du några tips? Tänker mest på hur jag ska behandla lädret efter en handtvätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *