Anton Sandqvist

Anton Sandqist grundade tillsammans med sin bror Daniel och sin vän Sebastien väskföretaget Sandqvist som idag återfinns i över 30 länder runtom i världen. Nu kommer Anton ut med boken “Heavy-duty sewing” som är en inspirerande handbok för den som är intresserad av att lära sig sy saker själv i lite kraftigare material. Anton har en massa kunskap och tips då  han under många år sytt egna prylar för vandring, bergsklättring och mc-åkning.


Namn:
Anton Sandqvist
Bor: Stockhom och Byle
Intressen: Gamla motorfordon, sy och fixa, min familj
Aktuell; med boken Heavy-duty sewing

pa tur


Beskriv Sandqvists väskor med tre ord.

Enkelhet, stil, funktion

Vad har du själv för stil?

Tja, jag har nog fastnat, eller hittat min stil. Enkelhet och funktion antar jag, jag gillar plagg som håller länge. Har gubbiga jeans, grå tshirt och nån skjorta, varje dag.

Vilken väska är din personliga favorit?

Roald, den första ryggsäcken som Sandqvist gjorde, den är fortfarande en av de bästa tycker jag.

anton o maskin

Hur arbetar Sandqvist med hållbarhet?

Vi började med arbetarnas situation och rättigheter och löner, satte upp en code of conduct som vi följer upp att den efterlevs hos leverantörerna och vi har gått med i Fairwair foundation som auditerar oss och leverantörerna. Vi väljer miljövänliga material och börjar styra fabrikernas kemikalieanvändning hårdare än REACH med mera med mera. Vi har en person som bara jobbar med hållbarhet.

Vad har ni stött på för svårigheter i och med att tänka hållbarhet i produktionen?

En massa små svårigheter på vägen men inga hinder. Det kostar pengar och kräver en massa jobb men det  finns ingen annan väg.

symaskin

I höst är du aktuell med boken “Heavy-duty sewing”. Berätta om boken!

Jag blev tillfrågat av Natur och Kultur om jag ville skriva en bok om att sy väskor och då hade jag precis börjat jobba halvtid på Sandqvist och blev väldigt överraskad så jag tackade ja och tänkte att det kunde vara nåt bra att göra på andra halvtiden, aningslös om vad jag gav mig in på.

Jag har ju sytt en massa i mina dar men under Sandqvist-tiden inte så mycket så jag fick ligga i för att sy de 11 projekten i boken, noga behövde det vara med, det var ju för en bok! Och jag lärde mig vilket jobb det är att skriva en bok, väldigt kul men så mycket långsammare än allt jag gjort tidigare. Det är en inspirerande handbok för den som är intresserad av att lära sig sy saker själv i lite kraftigare material.

HDS-Omslag_korrad_logo

I boken beskriver du hur man kan göra egna praktiska, slitstarka bruksföremål som ryggsäckar, väskor och verktygsfodral. Vad tycker du själv är roligast att sy?

Det är kul att sy smarta lösningar, hitta på längs vägen och kombinera material, som mina gaters (snödamasker) som är ett av projekten i boken, de är i tyg med läderflärpar och skokrokar bockade i najtråd. Jag gillar använda vad man har hemma. Jag vill sy ett fodral till mitt haspelspö just nu, och en keps i exakt rätt form och material. Enkla väskor är kul med, och att handsy saker i läder.

Kan du ge tips till oss som inte ens kan sy i en knapp?

Köp en bra och enkel symaskin, en äldre med bara raksöm och möjligen sicksack. Kolla på youtbe hur man trär i tråden och kommer igång. Testa lite på någon tyglapp och kör sen igång att sy, börja med att lägga upp eller laga ett par jeans t ex. Sen kommer resten av sig själv om man gillar det.


anton stuga

Vad har du för favoritmaterial att sy i?
Jag gillar att sy i mellantjock canvas. Just nu har jag en del av materialet som Sandqvists Ground-väskor är gjorda i, tätvävd bomull-polyester, som är helt fantastiskt och funkar att sy det mesta i. Material är ett stort problem, det är svårt att hitta riktigt bra material för heavy duty sewing, Tygaffärerna är inte inne på detsegmentet, det är mer gardin och blus. Jag funderar på att börja köpa in tyg via Sandqvists tygleverantörer och sälja i en webshop.

moppe


Finns det något material som du inte har provat att sy i, men som är sugen på att prova? 

Jag har aldrig sytt i jersey på en overlockmaskin! Skulle gärna testa det.

Till sist, vad händer i höst?

Jag har slutat jobba på Sandqvist och bor sen precis nyligen halvtid på landet utanför Vingåker.

Jag ska renovera fönster, kanske bygga någon motorcykel att sälja och jobba lite som lärarvikarie. Sy en del hoppas jag, och åka längfärdsskridskor på Tisnaren när isen lägger sig.

 

Text: Helena Johnzon Dahl.
Foto: Knotan Tobias Arnerlöv.

Du hittar fler av the waves intervjuer här.

4 TIPS PÅ HUR DU TAND OM DIN VÄSKA 

More from The waves we make

3 värmande drycker

Varm choklad Här hittar du The nordic kitchens recept på varm choklad...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *