2 boktips om naturlig färgning

  1.  Naturlig Färgning : mat och kläder i ett kretslopp av Lina Sofia Lundin

naturligfargning

Lina Sofia Lundin, konstnär och pedagog, som arbetar med naturlig färgning. Ett arbete som tagit henne på resor i både Europa och Asien. När Lina Sofia Lundin tog examen från Textil konst skrev hon Färgmanifestet – The Expanded Field of Composting. För arbetet blev hon nominerad till vinnare i Svanens konsttävling Nordic Art Insight på temat hållbar konsumtion. Nu ger Sofia ut en reviderad utgåva av Naturlig färgning : mat och kläder i ett kretslopp, som  kom första gången ut 2014. I boken får du lära dig hur du på ett enkelt och giftfritt sätt kan färga tyg, garn och klädesplagg i naturfibrer. Färgämnena finns i mat och i det vi annars skulle slänga som blast, kärnor och avkok från bland annat olika grönsaker. Men färgämnen kan också extraheras från rostiga föremål som gamla spikar, nytto- och färgväxter.

Missa inte the wvaes tidigare intervju med Lina Sofia Lundin. 

 

2. En handbok om indigo – Färgning & projekt av Kerstin Neumüller och  Douglas Luhanko.

indigoomslag

Douglas Luhanko och Kerstin Neumüller har tillsammans ägnat sig åt att utforska ämnet indigo; att hitta recept och pålitlig information om ämnets framställning, egenskaper och tillämpning. I En handbok om indigo – Färgning & projekt har de samlat både klassiska och välbeprövade recept med starka kemikalier, och nyskapande mer miljövänliga alternativ. Här finns också recept på indigo i kombination med andra färgämnen. En t-shirt som först färgas gul med björklöv och sedan med indigo får till exempel en intensivt grön ton. Utöver recepten finns också ett antal projekt som blir extra fina med indigo. Med hjälp av shibori, japansk vikteknik, kan du skapa både vackra och unika mönster. Med sashiko broderar du geometriska mönster som enkelt blir som ett konstverk. Vill du ha större utmaningar beskrivs hur du skapar ett lapptäcke i olika blå nyanser.

Läs the waves intervju med Douglas och Kerstin.  Och här kan du kolla in hur en workshop i  indigo går till. 

Missa inte heller Douglas & Kerstins 3 tips till dig som vill börja färga med indigo. 

 

More from The waves we make

Bouclé, Kasthall.

Kasthall uppdaterar flera av sina mest kända bouclémattor med omgjord design och nya färger....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *