Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 7

Urban odling

Söndag, och därmed sista dagen med våra favoriter bland årets odlings- och trädgårdsböcker. Vårt sjunde och sista boktips för den här gången är:

Urban odling av Ulrika Flodin Furås och Mattias Gustafsson

Det finns massor av glömda ytor i staden som skulle kunna bli till prunkande oaser och till och med hjälpa till att förse oss med mat. Att odla på begränsad yta, som en balkong eller terrass, eller för den delen på marken i någon enstaka pallkrage, kräver dock lite planering, och det är just där som denna bok kommer in i bilden. Mellan pärmarna får du förslag på vilka växter som kan tänkas passa, och tips på hur du kan skapa ett kretslopp i miniatyr liksom goda förutsättningar för biologisk mångfald bland gatsten, hus och asfalt. Du får också handfasta tips i form av ritningar på en massa smarta odlingslådor, regnvattensamlare och boplatser för fåglar och insekter. Precis som journalisten och fotografen Ulrika Flodin Furås första bok – Gatsmart Odling – är detta med andra ord perfekt inspiration för stadsbor. Sin nya bok har hon gjort tillsammans med Mattias  Gustafsson, landskapsarkitekt som även han önskar att fler ska börja se potentialen i stadens outnyttjade uterum.

Ulrika Flodin Furås – själv erfaren stadsodlare – medverkar även i avsnitt 5 av Odlarna. Där hör du henne bland annat berätta om sina terrass- och krukodlingar på Södermalm – ett strålande bevis på att en inte måste ha mycket plats för att grönska och odlingar ska spira.

Vi har såklart inte hunnit läsa alla årets trädgårdböcker – det har kommit massor – och dessutom har vi ju bara gått in på trädgårdslitteratur på svenska – har ni några favoriter bland 2016 års odlingsböcker som vi inte tagit upp så tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!

Hoppas nu att ni får massor med tid för läsning i sommar och hinner plöja böcker både om odling och annat – lästid kan en ju aldrig få för mycket av!

//Anna och Olof

Se även tidigare boktips:
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 1
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 2
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 3
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 4
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 5
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 6

Tags from the story
,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *