Vinterns vilda smaker

talldricka

För ett par veckor sedan var vi hemma hos fantastiska Lisen Sundgren – herbalist och expert på vilda växter – för att spela in ett avsnitt av Odlarna.

Förutom att hon berättade om växternas roll i hennes liv och delade med sig av massor med tips på hur olika växter kan användas, så bjöd hon på något som vi aldrig tidigare provat – nämligen talldricka. Det låter kanske inte så speciellt, men visade sig vara en riktig hit. Och dessutom jättelätt att göra!

Så när vi hittade en nedfallen tallegren invid en gångväg häromdagen passade vi på att ta med lite kvistar hem för att göra egen dricka.

Bara att koka en näve tallbarr fem minuter i en kastrull och sila av. Lika gott varmt till fika som att dricka kallt till maten.

Så nu har vi fått något helt nytt på dryckesrepertoaren som känns lite extra passande under sen höst och vinter, till exempel som alternativ till glöggen.

Hos Lisen fick vi även smaka den fantastiska nyponkrämen nedan, serverad med myskmadragrädde och granbarrsbiskvier.

Hur Lisen gjort den berättar hon i programmet, och receptet kommer även att finnas med i hennes nya bok Vildvuxet: Mat och huskurer från naturen, med superfina illustrationer av Nadia Nörbom (fick se smakprov när vi var hos Lisen). Den kommer i maj och ett tips är att förbeställa den redan nu.

//Anna och Olof

nyponkram

3 Comments

  • Vilka fina bilder! Låter så himla spännande med talldricka också, måste prova det! Och nyponkrämen! 🙂

    • Tack snälla du! Och detsamma – blir alltid så glada av att få ta del av dina fina bilder, och inspirerande recept här på The Waves!

      Hoppas att du också ska gilla talldrickan – är ju så lyxigt med allt gott som går att hitta i det vilda 🙂

      Kramar från Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *