Kirskål – från hatat ogräs till älskad grönsak

Det fanns en tid när vi betraktade kirskålen som ogräs. Det har en ju liksom fått höra från olika håll och kanter sedan en var liten att den är. Till och med många som varken odlar eller har trädgård verkar känna kärsen, som den också kallas, som en bångstyrig börda som ska motarbetas och överösas med svordomar.

Idag ser vi på kirskålen med helt andra ögon. Visst, den sprider sig snabbt och tar lätt över, men att kalla den för ogräs är smått vilseledande. Kirskål är ju faktiskt något så bra som mat som varken kräver arbetsinsats, bördig jord eller miljöbelastande produktion – mat som växer typ överallt och går att skörda helt gratis. Och som dessutom är mycket godare och smakrikare än mycket av de grönsaker som säljs i butik. Är ju förstås bara vansinne att inte ta vara på den, och vi skäms över att det dröjde så länge innan detta goda gröna blev en självklar ingrediens på våra tallrikar.

Sedan vi till fullo förstod dess värde som råvara i köket har vi i alla fall frossat i den – kanske i något slags försök att ta igen alla våra förlorade kirskålsår. Och vi gläds verkligen åt att det allt oftare pratas om den som något ätbart istället för något oönskat (så himla bra att även många kockar upptäckt dess storhet och att det inte längre är förvånande när den dyker upp på restaurangmenyer).

Hör du till dem som ännu inte börjat äta kirskål så hoppas vi förstås att detta inlägg ska övertyga, och att du ska gå raka vägen ut och plocka – de små skotten brukar anses godast, men vi äter även av de lite större.

Här är några exempel på hur kirskålen kan användas:

 • Som färskt grönt, på samma sätt som sallat. Nu på våren innan vår odlade sallat tittat upp har vi den ofta som huvudingrediens i en sallad med till exempel groddar och fönsterodlat mikrogrönt, och ibland får den ensamrätt som färskt grönt på tallriken – ofta klipper vi den bara i små bitar över till exempel en gryta.
 • Som spenat i olika grytor, till exempel linsgrytor och i paj.
 • I majonnäs – mixa bladen till en slät grön smet och rör ner i en emulsion av aquafaba och olja. Jättegott till stekt potatis eller som dressing till en sallad eller i en bönburgare.
 • Friterad – doppa i en smet på lika delar vatten och vetemjöl och fritera i rapsolja. Salta efter smak.
 • I pesto! Mixa kirskål med solrosfrön alt mandel/nötter, olivolja och vitlök alt ramslök efter smak. Späd med oljan till önskad konsistens och smaka av med salt. Ät på pizza eller till pasta eller bröd – så ljuvligt gott.

Ännu en bra grej med kirskål är att den har lång hållbarhet efter skörd – minst en vecka håller den sig fräsch i kylskåp. Vi fryser också in rejält med kirskål så vi har de vintermånader som den inte går att plocka utomhus.

//Anna och Olof

7 Comments

  • Ja, testa! 🙂 Så gott både färsk och tillagad (kan ersätta spenat).
   //Anna och Olof

  • Hej! Båda delarna funkar, vi gör lite olika. Den tar mer plats och blir lätt söndersmulad om en inte förväller, men det gör ju inget om en ska använda den som hackad spenat eller till pesto 🙂
   //Anna och Olof

 • Hej! Just lyssnat på iOlofs intervju av Johanna Björklund i podden Odlarna . Som alltid intressant! Men ! ….mot slutet av intervjun pratar Johanna om något som hon odlar …det finns i flera färger ….och hönsen äter det….ser ut som inget finns kvar …men jo då..det kommer igen och igen ….Jag har backat programmet flera ggr men kan ändå inte höra vad hon säger …det låter som hon säger ” trädgårdsmal” men make No sence….

  • Hej Kristina,
   Vad bra att du frågar! Trädgårdsmålla 🙂 Vi odlar den också och kan verkligen rekommendera det. Tack, vad roligt att du uppskattar podden!
   Allt gott,
   Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *